marți, 27 septembrie , 2022

Caz șocant la Spitalul Județean Vaslui: o mamă și-a externat, sub semnătură, fiica cu handicap, care ulterior a decedat

DE NEÎNȚELES… O tânără în vârstă de 26 de ani, din comuna Bălteni, a decedat miercuri după-amiază, la Spitalul Județean de Urgență Vaslui din cauza unei banale ocluzii intestinale. Inițial, aceasta se prezentase în data de 9 ianuarie, împreună cu mama ei, la unitatea sanitară, acuzând dureri abdominale insuportabile. Medicii au internat-o de urgență pe secția Chirurgie, unde au început să o pregătească pentru operație. A doua zi, pe data de 10 ianuarie, mama pacientei, care este și tutorele ei ( n.r. tânăra având handicap) a cerut medicilor să-i externeze fiica, în ciuda stării de sănătate care nu prea îi permitea să părăsească spitalul. Cadrele medicale nu s-au putut împotrivit, astfel că cele două au plecat acasă. Miercuri, tânăra a fost adusă din nou cu ambulanța la spital, însă de această dată medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața. În acest caz, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii de ucidere din culpă.

Gabriela s-a născut cu handicap grav, era imobilizată la pat și nu putea comunica. În ciuda acestor greutăți, familia a avut tot timpul grijă de ea. Tatăl fetei asigura banii în casă, muncind pe șantierele din Capitală, în timp ce mama era angajată ca asistent personal la primărie. Duminică după-amiază, tânăra, însoțită de mama ei, a ajuns la spital cu dureri abdominale puternice. În urma consultului, medicii au diagnosticat-o cu ocluzie intestinală, apoi au decis să o interneze pe secția Chirurgie, pentru a fi operată. Mama Gabrielei a fost, de asemenea internată, în calitate de tutore al unei persoane cu handicap. Conform protocolului, înainte de a ajunge în salon, cele două au fost testate împotriva COVID-19, unul dintre rezultate ieșind pozitiv.

Teama de coronavirus, posibilul motiv pentru care mama pacientei a decis externarea sub semnătură

Conform conducerii unității sanitare, în urma testării, mama pacientei a ieșit pozitivă la testarea împotriva COVID-19. Iată ce a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui cu privire la acest caz: “Pe data de 9 ianuarie, femeia s-a prezentat în unitatea de Primiri Urgențe (UPU) împreună cu mama ei. Acolo a fost diagnosticată cu ocluzie intestinală, apoi internată pe secția Chirurgie. În aceeași zi au fost testate ambele împotriva COVID-19. Mama a ieșit pozitivă, iar pacienta negativă. A doua zi, pe data de 10 ianuarie, mama a refuzat orice intervenție chirurgicală, orice tratament și a cerut, sub semnătură, externarea fiicei ei”, a afirmat managera spitalului. Nu este exclus ca frica de COVID-19 și implicit probabilitatea de a ajunge în ATI să o fi determinat pe mama Gabrielei să solicite externarea imediată din spital. Cert este că această decizie a cântărit deciziv în agravarea stării de sănătate a fiicei ei, care peste două zile a ajuns din nou la spital. “Miercuri, pacienta a fost adusă din nou la spital cu ambulanța, însă, din păcate, de această dată medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva. În astfel de situații, dacă pacienta nu avea reprezentant legal, se putea face o comisie, și peste voința mamei, se putea decide ca pacienta să fie operată. Cum mama, în calitate de tutore, s-a opus oricărei intervenții chirurgicale, oricărui tratament, medicii nu au putut decât să respecte această decizie”, a mai precizat managera SJU Vaslui.

 

Spitalul a sesizat Poliția

Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Vaslui, în acest caz s-a întocmit dosar penal. “Miercuri, 12 ianuarie 2022, Poliția Municipiului Vaslui a fost sesizată de către Spitalul Județean Vaslui cu privire la decesul unei femei de 26 de ani. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, urmând a fi stabilite împrejurările în care s-a produs decesul”, a declarat Bogdan Gheorghiță, reprezentantul IPJ Vaslui.

Sursa : https://www.vremeanoua.ro/caz-socant-la-spitalul-judetean-vaslui-o-mama-si-a-externat-sub-semnatura-fiica-cu-handicap-care-ulterior-a-decedat/

Vezi si

Au venit banii pentru recenzori!

3.865.000 lei este suma totală alocată județului Vaslui de către Guvern pentru plata persoanelor implicate în …