Ce este Zona 51 și ce se întâmplă, de fapt, acolo?

Zona 51 (Area 51) este o bază militară secretă a forțelor aeriene ale Statelor Unite situată în apropiere de lacul sărat Groom Lake, în sudul statului american Nevada.

Zona 51 este administrată de baza aeriană Edwards Air Force Base din sudul statului California. Baza militară continuă să fie subiectul multor teorii ale conspirațiilor în privința existența civilizațiilor extraterestre, deși oficialii americani au confirmat faptul că Zona 51 este folosită pentru desfășurarea testelor de zbor.

Timp de zeci de ani, multe speculații au circulat despre baza militară, în special după relatările tot mai numeroase despre Obiecte Zburătoare Neidentificate (OZN) observate în apropiere de bază. Locul a devenit cunoscut ca Zona 51, ceea ce era indicativul bazei militare pe hărțile Comisiei pentru Energie Atomică.

Teoriile conspiraționiste au început să devină tot mai răspândite în anii 1980, după ce un bărbat care susținea că ar fi lucrat la Zona 51 spunea că Guvernul SUA desfășoară cercetări cu nave spațiale extraterestre la bază.

Cea mai cunoscută teorie conspiraționistă despre Zona 51

În 1989, un bărbat pe nume Robert Lazar a susțin că el a lucrat la tehnologie extraterestră în interiorul Zonei 51. Lazar a mai spus și că a văzut fotografii medicale cu extratereștri și că Guvernul folosea baza militară pentru a cerceta Obiecte Zburătoare Neidentificate.

Cea mai cunoscută teorie conspiraționistă este că Zona 51 ar găzdui o navă spațială extraterestră și corpurile piloților aflați la bord, după ce aceștia s-au prăbușit la Roswell, New Mexico, în anul 1947. Guvernul american susține că nu a fost vorba despre extratereștri și că nava spațială a fost de fapt un balon meteorologic.

Totuși, asocierea Zonei 51 cu extratereștri ar fi fost o diversiune folositoare pentru agențiile americane de informații.

„CIA a folosit acea dezinformare în beneficiul lor și a încurajat mitologia extraterestră

În 2013, Guvernul american a recunoscut în mod oficial existența Zonei 51. În acel an, Arhiva Națională de Securitate de la Universitatea George Washington a obținut prin intermediul Legii Libertății de Informare (FOIA) un document clasificat al CIA care dezvăluia istoria avionului de spionaj U-2. O versiune extrem de redactată a documentului a fost publicată în 1998.

„Încă din 1950, CIA a stabilit un birou pentru Obiecte Zburătoare Neidentificate pentru a gestiona incidentele cu OZN-uri din Nevada. Atunci când oamenii au văzut pentru prima oară avionul de spionaj U-2, nimeni nu știa cu ce are de-a face. CIA a folosit acea dezinformare în beneficiul lor și a încurajat mitologia extraterestră”, a explicat Annie Jacobsen, care a scris despre istoria Zonei 51, citată de BBC.

Potrivit raportului, în 1955, Zona 51 a fost selectată pentru a testa avionul U-2. Testele de zbor pentru acel avion de spionaj și alte aeronave au explicat multe incidente cu OZN-uri din regiune. Avionul U-2 putea atinge altitudini mult mai mari decât alte avioane de la acea vreme. După ce U-2 a început să fie utilizat în 1956, Zona 51 a fost folosită pentru dezvoltarea altor aeronave, inclusiv avionul de recunoaștere A-12 și aeronava de luptă F-117 Nighthawk.

Vezi si

România va accepta o inspecţie a ruşilor la baza Deveselu dacă şi o delegaţie a ţării noastre va putea vedea baze militare din Rusia

Răspunsurile pe care SUA şi NATO le-au trimis, miercuri, Federaţiei Ruse le-ar oferi ruşilor, printre …