Ce sunt armele nucleare tactice și cât de periculoase pot fi?

De la invazia Ucrainei de către forțele rusești, s-a discutat posibilitatea ca Rusia să apeleze la „arme nucleare tactice” împotriva Ucrainei. Dar ce sunt mai exact armele nucleare tactice și cum se deosebesc ele de armele nucleare „strategice” și de cele utilizate la Hiroshima și Nagasaki în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?

Armele nucleare strategice sunt cele cunoscute în mod normal, lansate la Nagasaki și Hiroshima. Acestea sunt concepute pentru a fi lansate asupra unor ținte strategice.

În general, cu un randament mult mai mare decât armele nucleare tactice, dispozitivele nucleare strategice sunt concepute pentru a fi utilizate departe de câmpurile de luptă, departe de orice daune potențiale pentru civilii și militarii statului care le lansează.

Armele nucleare tactice pot provoca precipitații nucleare sau distrugeri pe scară largă?

Definițiile variază de la o putere la alta, dar termenul „arme nucleare strategice” se referă, în general, la dispozitivele nucleare care pot fi lansate pe o rază de acțiune mare.

Armele nucleare tactice (cunoscute și ca arme nucleare non-strategice) reprezintă aproximativ 30-40% din arsenalele nucleare americane și rusești și aproape 100% din depozitele din diverse alte țări.

Acestea sunt concepute pentru a fi utilizate pe distanțe mai scurte decât armele nucleare strategice, incluzând arme care pot fi lansate din aer, de pe mare și de la sol.

 

Acorduri care limitează puterea și dimensiunea arsenalelor nucleare tactice

Ca și în cazul armelor nucleare strategice, definiția diferă de la o țară la alta, unele (de exemplu, Franța, care consideră că tot arsenalul său este strategic) definind armele cu rază de acțiune mai scurtă ca fiind mai degrabă strategice decât tactice. Cu toate acestea, ele sunt în general mai mici decât armele nucleare strategice în ceea ce privește încărcătura utilă și sunt concepute pentru a fi utilizate pentru lovituri mai mici sau atacuri pe câmpurile de luptă.

Având în vedere raza lor scurtă de acțiune, acestea nu sunt destinate să provoace precipitații nucleare sau distrugeri pe scară largă. Ele pot fi sub formă de rachete cu rază scurtă de acțiune, mine terestre, obuze de artilerie, încărcături de adâncime și torpile.

Au existat acorduri care limitează puterea și dimensiunea arsenalelor nucleare tactice ale Rusiei și SUA, dar armele nu sunt la fel de reglementate ca și cele mai mari, scrie IFL Science.

Vezi si

De ce nu e bine să îți pui hainele în dulapul din camera de hotel imediat cum ajungi acolo

Nimic nu se compară cu sentimentul de a ajunge în camera de hotel după un …