miercuri, 24 aprilie , 2024

Cei mai bogaţi gangsteri din toate timpurile

Cine spunea că infracţiunile nu pot fi avantajoase? Poţi să trăieşti pe marginea prăpastiei, dar să ai o viaţă fabuloasă. Personajele din lista de mai jos au avut tot ce şi-au dorit.

Au avut palate, avioane, bijuterii sau tot felul de opere de artă, dar în cele din urmă nu le-a folosit la nimic. Aproape toţi au ajuns în închisoare sau au fost ucişi cu sânge rece de către rivali.

10. Frank Lucas: 52 de milioane de dolari

frank-lucas

Născut în 1930, în Carolina de Nord, Lucas susţine că şi-a dorit să aibă o avere asemănătoare cu cea a celebrului Donald Trump. A plecat de acasă la 16 ani şi a profitat la maxim de dependenţa de droguri dezvoltată de soldaţii americani reîntorşi de pe frontul din Vietnam. A reuşit să se infiltreze în rândurile mafiei italiene ce controla Harlemul în acea perioadă şi să-şi facă relaţii în Asia, de unde importa tone de heroină.

Îşi angaja doar membri ai familiei şi prieteni de încredere şi a reuşit să pună mâna pe tot ce însemna afaceri cu heroină în New York şi New Jersey. În vremurile cele mai bune reuşea să facă un milion de dolari pe zi. Iar averea sa a ajuns la 52 de milioane de dolari. Condamnat la închisoare, Lucas a ajuns să-şi ceară iertare pentru acţiunile sale care au dus la distrugerea a numeroase familii. După ce a ieşit din închisoare, a pus umărul la dezvoltarea unei organizaţii non-profit care avea ca scop protejarea copiilor ce aveau părinţi după gratii.

9. Jose Figueroa Agosto: 100 de milioane de dolari

jose-figueroa-agosto

Agosto s-a născut în 1964, în Porto Rico şi a devenit celebru după ce a ucis un bărbat care furase un transport de droguri ce aparţinea unei cunoscute familii de mafioţi. Prins şi condamnat la închisoare, a reuşit să scape cu ajutorul unui ordin de eliberare fals. Imediat după aceea s-a refugiat în Republica Dominicană.

A făcut milioane din droguri, ajungând să controleze, la un moment dat, 90% din traficul făcut între Republica Dominicană şi Porto Rico. A avut succes graţie modului frecvent în care îşi schimba identitatea şi graţie mitei dată oamenilor legii. A fost arestat în iulie 2010 de o echipă alcătuită din agenţi FBI, agenţi DEA şi poliţişti din Porto Rico.

8. Joseph Kennedy: 300 de milioane de dolari

joseph-kennedy

Născut în 1888, în Boston, Kennedy a făcut primul milion de dolari până la vârsta de 30 de ani. Deja om de afaceri de succes în industria alcoolului, Kennedy a trebuit să ia măsuri extreme pe perioada Prohibiţiei, altfel risca să falimenteze. A intrat în legătură cu mafioţi din New York şi Chicago şi a început să aibă un succes enorm din postura de contrabandist cu alcool.

Chiar şi în momentul în care alcoolul a devenit din nou legal, Kennedy a păstrat legăturile cu mafioţii şi a ajuns să controleze anumite alegeri extrem de importante mai ales pe plan local. Cu o avere estimată la circa 300 de milioane de dolari, Kennedy a avut nouă copii, printre care John Fitzgerald Kennedy (preşedintele SUA în perioada 1961-1963) şi Robert Francis Kennedy (senator de New York în perioada 1965-1968). Joseph Kennedy era un apropiat al mafioţilor Frank Costello şi Sam Giancana. A murit în noiembrie 1969, după ce muriseră deja trei dintre cei patru fii ai săi.

7. Meyer Lansky: 600 de milioane de dolari

meyer-lansky

Născut în 1902, în Rusia, Meyer Lansky a emigrat în SUA la vârsta de nouă ani, alături de părinţii săi. Crescut în cartierul East Side, din New York, Meyer Lansky a încheiat un parteneriat cu Bugsy Siegel, cei doi devenind, treptat, doi dintre cei mai cunoscuţi mafioţi din istorie. Au început să facă bani din jocuri de noroc, iar pe parcurs şi-au dezvoltat afacerile ilegale trecând la spargeri, furturi de maşini şi contrabandă cu alcool. Lucra sub protecţia familiei Masseria şi chiar a ajuns să-şi creeze propria echipă de asasini profesionişti. În 1931 a pus la cale, împreună cu Lucky Luciano, atentatul căruia i-a căzut victimă Joe Masseria, capul familiei cu acelaşi nume.

Între 1932 şi 1934 a pus bazele unui sindicat al crimei organizate şi s-a specializat în spălarea de bani folosind conturi din străinătate. Şi-a dezvoltat afacerile cu jocuri de noroc în Cuba, Florida şi Las Vegas. A finanţat cazino-ul deschis de vechiul său prieten Bugsy Siegel în Las Vegas, iar apoi a pus la cale asasinarea acestuia când l-a prins că fura din banii sindicatului crimei organizate. După ce Fidel Castro a pus stăpânire pe Cuba, şi-a mutat afacerile în Bahamas. La un moment a ajuns să fie implicat în orice tip de crimă organizată, iar cea mai mare parte din banii obţinuţi îi depozita în câteva bănci elveţiene. A vrut să fugă în Israel, dar a fost reţinut şi pus sub acuzare. A petrecut foarte puţin timp după gratii, din cauza problemelor grave de sănătate. A murit de cancer la 83 de ani.

6. Al Capone: 1,3 miliarde de dolari

 al-capone

Născut în 1899, în Brooklyn, New York, Al Capone provenea dintr-o familie educată şi respectată. Considerat un tânăr extrem de inteligent, Capone a fost dat afară de la şcoală la vârsta de 14 ani, pentru că a bătut un profesor, şi nu şi-a mai reluat studiile. A făcut cunoştinţă cu gangsterul Johnny Torrio şi a fost încântat de stilul de viaţă al acestuia. A intrat în banda lui Torrio şi s-a ales cu o cicatrice la nivelul feţei, în urma unei bătăi cu cuţite. Cicatricea respectivă i-a adus şi porecla de “Scarface”. S-a mutat la Chicago în 1909, la cererea expresă a lui Torrio. În 1925, când Torrio s-a retras, Al Capone a devenit şeful întregului oraş, controlând afacerile cu alcool, arme, jocurile de noroc şi prostituţia. A condus mafia din Chicago şi a făcut cei mai mulţi bani în perioada prohibiţiei la alcool.

Ajunsese să facă 60 de milioane de dolari pe lună din contrabanda cu alcool. Refuza să poarte o armă, ca semn al statutului său de şef al oraşului, dar se deplasa în special seara şi noaptea şi era mereu înconjurat de cel puţin doi bodyguarzi. A pus la cale una dintre cele mai mari lovituri din istorie: Masacrul de Valentine’s Day. Pe 14 februarie 1929, sătul să aibă de a face cu rivalul său, Bugs Moran, şi oamenii acestuia , Capone a pus la cale un atac masiv. Asasinii săi, deghizaţi în poliţişti, au reuşit să ucidă şapte dintre oamenii lui Bugs Moran, dar mafiotul de origine franceză a scăpat cu viaţă. Al Capone avea pe statul de plată guvernanţi, judecători, reprezentanţi ai Primăriei sau ofiţeri de poliţie. Arestat pentru evaziune fiscală, Capone a fost condamnat la 11 ani de închisoare şi încarcerat în celebra Alcatraz. Eliberat înainte de termen, din cauza problemelor de sănătate şi graţie comportamentului exemplar avut după gratii, Capone a murit în 1947, la 48 de ani.

5. Griselda Blanco: 2 miliarde de dolari

griselda-blanco

Cunoscută mai ales sub porecla de “Văduva neagră”, Griselda Blanco s-a născut în Columbia, în februarie 1943. Crescută de o mamă abuzivă şi obligată să se prostitueze de la o vârstă fragedă, Griselda a început să se implice în activităţile ilegale ale infamului Cartel Medellin. Este suspectată că a comis peste 200 de crime în perioada în care transporta droguri din Columbia către SUA.

În anii ’70 a locuit, pentru o scurtă perioadă de timp, la New York, dar de teama unei posibile arestări s-a întors rapid în ţara natală. În cele din urmă s-a stabilit la Miami. A continuat să lucreze pentru Cartelul Medellin până a fost arestată pentru trafic de droguri. După eliberare s-a întors în Columbia, unde a fost ucisă cu focuri de armă de doi asasini profesionişti. În perioada ei de glorie, Griselda Blanco ajunsese să câştige 80 de milioane de dolari pe lună şi să aibă o avere estimată la două miliarde de dolari.

4. Carlos Lehder: 2,7 miliarde de dolari

carlos-lehder

Născut în Columbia, în septembrie 1949, Lehder a fost unul dintre membrii fondatori ai Cartelului Medellin şi a ajuns să deţine o insulă din Bahamas pe care o folosea pentru transporturile de droguri dinspre Columbia către SUA. S-a folosit de relaţiile pe care şi le-a făcut în închisoare pentru a importa droguri şi a le răspândi pe întreg teritoriul SUA. Adept al nazimului, Lehder a fost înlăturat de pe insula pe care o deţinea de un profesor de nataţie dezamăgit că traficantul distrugea mediul înconjurător.

Lehder a încercat să se menţină departe de oamenii legii aruncând cu mită în stânga şi în dreapta. În cele din urmă a fost extrădat şi condamnat la 135 de ani de închisoare. A acceptat să depună mărturie împotriva lui Manuel Noriega, dictatorul din Panama, şi a fost inclus într-un program de protecţie, dispărând pur şi simplu. Se presupune că i-a fost redusă condamnarea la 55 de ani şi a efectuat-o sub o altă identitate. În momentul în care Lehder a fost arestat, Guvernul SUA a pus stăpânire pe toată averea lui şi l-a băgat în faliment. Se spune că avea o avere care ar echivala astăzi cu 2,7 miliarde de dolari.

3. Joaquin Guzman Loera: 5 miliarde de dolari

joaquin-guzman-loera

În cazul lui Guzman Loera se presupune că s-ar fi născut pe 25 decembrie 1954, în Mexic, deşi data exactă în care s-a născut nu este clară. Fiul al unui potcovar, Guzman Loera a trăit într-o familie foarte săracă şi era obligat să vândă fructe la colţul străzii pentru a-şi câştiga existenţa. A învăţat de mic să cultive maci pentru a obţine ingredientele necesare pentru opiu şi marijuana. Având sub 1,7 metri înălţime şi-a atras porecla de El Chapo (n.r. – micuţul).

Dat afară din casă de propriul tată, a ajuns să locuiască alături de bunici şi să devină un asociat al Cartelului Sinaloa, care se ocupă cu traficul de droguri dintre Mexic şi SUA. Drogurile erau importate din Columbia, iar Guzman Loera se ocupa de logistica de transportare a narcoticelor către SUA şi Europa. Când şefii cartelului au fost arestaţi, Guzman Loera a preluat controlul. Şi-a adăugat în portofoliu producerea pastilelor de metamfetamină. Deşi pe capul său a fost pusă o recompensă de cinci milioane de dolari, Guzman Loera a reuşit să-i fenteze pe oamenii legii timp de mai bine de 10 ani, perioadă de timp în care a fost constant unul dintre cei mai căutaţi oameni de către FBI. A fost arestat în februarie anul acesta în oraşul mexican Mazatlan.

2. Amado Carrillo Fuentes: 25 de miliarde de dolari

amado-carrillo-fuentes

Născut în decembrie 1956, în Mexic, Amado Carrillo Fuentes a fost cunoscut sub porecla de “Lordul Cerului” pentru că obişnuia să transporte cocaină în întreaga lume cu ajutorul avioanelor sale private. Deţinea 27 de avioane, cele mai multe dintre acestea fiind Boeing 727. L-a ucis pe şeful său, Rafael Aguilar Guajardo, lider al Cartelului Juarez, şi a preluat controlul. Sub conducerea lui, cartelul a înflorit, iar Fuentes a devenit unul dintre cei mai puternici traficanţi de droguri din lume. Lunar trimitea tone de cocaină doar în Manhattan. Îi plăcea să trăiască într-o fortăreaţă construită în stil oriental şi pe care el o numea “Palatul celor 1.001 de nopţi”. Ultimii 10 ani din viaţă şi i-a petrecut fugind de oamenii legii. În 1997, arestarea sa era iminentă.

În acel moment, Fuentes a decis că trebuie să-şi schimbe înfăţişarea. S-a internat într-un spital din Mexico City şi a murit în timpul unei operaţii de chirurgie estetică. Intervenţia chirurgicală a durat peste nouă ore, iar Fuentes a murit pe masa de operaţie. Nu se ştie exact cauza. Este posibil ca Fuentes să fi murit din cauza unei alergii la anestezic. Ciudat este că, la nici trei luni de la moartea lui Fuentes, medicii care l-au operat au fost găsiţi morţi şi îngropaţi în “coşciuge” imense din ciment. Au fost descoperite probe că medicii au fost torturaţi înainte să fie ucişi. Înmormântarea lui Fuentes a fost una dintre cele mai scumpe din istoria Mexicului, zeci de mii de persoane participând. Averea gangsterului Mexican ajunsese să fie cotată la 25 de miliarde de dolari.

1. Pablo Escobar: 30 de miliarde de dolari

pablo-escobar

Columbianul Pablo Escobar a fost cel mai bogat gangster din istorie. Membru fondator al Cartelului Medellin, Escobar s-a născut în decembrie 1949. Ambiţia uimitoare l-a făcut să deţină controlul asupra a peste 80% din transporturile de cocaină ce intrau în SUA. Născut într-o familie săracă, Escobar şi-a inceput viaţa de răufăcător de la o vârstă fragedă, ocupându-se cu furtul şi comercializarea de pietre de mormânt. Imediat după ce a împlinit 21 de ani a început să se implice în afacerile cu cocaină.

Împreună cu alţi cinci colaboratori a fondat Cartelul Medellin. A cumpărat cantităţi imense de pastă de coca din Bolivia şi Peru şi le-a adus în SUA, pentru ca oamenii lui să producă cocaină. Şi-a asigurat liniştea o bună perioadă investind sume importante de bani în cluburi de fotbal, sponsorizând oameni cu influenţă, dar şi făcând pe filantropul. A ajuns să fie cotat de revista Forbes între cei mai bogaţi şapte oameni ai Planetei.

Vezi si

Aproape 60% dintre cetățeni declară că vor vota în mod sigur la alegerile din 9 iunie

Alianța PSD-PNL este creditată cu 46,6% din intențiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu …