Chinuiti aproape zece ani prin tribunale, vamesii de la Albita pot reveni la serviciu! ICCJ a decis prescrierea dosarului!

Aproape un deceniu s-au frãsuit procurorii DNA sã probeze si sã convingã instanta de judecatã cã cei 22 de vamesi din cadrul Biroului Vamal Albita, sãltati ca în filme în 2013 si pusi cu simt de rãspundere la stâlpul infamiei, se fac vinovati de luare de mitã si trafic de influentã. Numai cã, dupã atâta amar de vreme, ICCJ a decis cã dosarul vamesilor de la Albita s-a prescris. Cu alte cuvinte, cei 22 de lucrãtori vamali se pot întoarce la lucru, de ca si când nimic nu s-ar fi întâmplat. Unii dintre ei însã sunt atât de dezamãgiti de tot ceea ce s-a petrecut, încât spun cã nici nu stiu sigur ce vor decide fatã de acest aspect. „Vã dati seama ce înseamnã ca aproape 10 ani sã fii târât prin tribunale, sã rãmâi fãrã serviciu, sã cheltui bani grei pe avocati si, efectiv, sã te simti cu viata spulberatã, dar mai ales cu atâta ocarã publicã? Dupã atâta timp, ni se spune cã dosarul s-a prescris, de ca si cum totul a fost un fel de glumã proastã. E dureros si nici nu stiu ce o sã facem mai departe. Vom vedea”, a spus, dezamãgit, unul dintre vamesii din dosar.

Descinderea spectaculoasã a procurorilor a avut loc în octombrie 2013, iar zarva creatã în jurul acestei actiuni nationale, construite în jurul acelui obiectiv „la modã” în acea perioadã, intitulat „Curãtenie în vãmi”, a dat multora senzatia cã bratul lung al legii nu doar cã stie ce face, dar mai are si niste probe temeinice în acest sens. A urmat arestarea vamesilor, comunitate vehemente ale anchetatorilor, în care se explica detaliat cum lucrãtorii vamali, bine întelesi între ei, ar fi luat sume între 20 de lei si 300 de euro, pentru a nu mai controla coletele care treceau prin vamã. În joc era si un cetãtean moldovean, Igor Caraman, un personaj obscur, care ar fi avut la un moment dat o functie în institutie anticoruptie din Republica Moldova, care ar fi venit cu niste dovezi, cu niste mãrturii în spijinul anchetei. Avocatilor vamesilor incriminati însã nu le-a fost greu deloc sã spulbere toate „probele” lui Caraman si sã arate cã individul nu prezenta credibilitate. Numai cã totul a avut nevoie de multe termene de judecatã, de situatii complicate, ba chiar au avut loc si niste arestãri preventive, care au marcat destinele unor familii întregi. Dupã atâta timp, iatã cã ICCJ sustine cã timpul în care anchetatorii au putut proba acuzatiile aduse a expirat, iar dosarul considerat în mass media drept „cel mai mare dosar de coruptie al DNA Iasi” s-a prescris.

Citește mai mult: https://www.vremeanoua.ro/chinuiti-aproape-zece-ani-prin-tribunale-vamesii-de-la-albita-pot-reveni-la-serviciu-iccj-a-decis-prescrierea-dosarului/

Vezi si

Aproape 60% dintre cetățeni declară că vor vota în mod sigur la alegerile din 9 iunie

Alianța PSD-PNL este creditată cu 46,6% din intențiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu …