Cine filmează poliţişti în uniformă şi face publice imaginile riscă amenzi usturătoare

Este una dintre propunerile sindicatelor din Poliţie la pachetul de măsuri analizat de Ministerul de Interne, pentru a creşte autoritatea poliţiştilor.

politisti

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să modifice legislaţia pentru a creşte autoritatea poliţiştilor, care s-au ales de nenumărate ori cu „onoarea” pătată. Internetul abundă de imagini cu poliţişti în exerciţiul funcţiunii umiliţi de diverşi indivizi. Acum, MAI vrea să modifice legislaţia, iar pe lângă înăsprirea pedepselor pentru ultraj şi includerea în categoria infracţiunilor a unor contravenţii, precum refuzul de legitimare, în pachetul de măsuri ar putea fi incluse şi mai multe propuneri făcute de sindicatele din Poliţie. Unele dintre aceste propuneri stârnesc însă controverse.

Concret, sindicaliştii vor ca poliţiştii să nu se mai legitimeze cu numele şi funcţia, ci doar cu numărul de identificare. În acelaşi timp, nu vom mai avea voie să publicăm imagini cu oamenii legii pe reţelele de socializare. Nu ne va aresta nimeni dacă vom filma un poliţist pe stradă, dar imaginile va trebui să le ţinem doar pentru noi.

Nici măcar jurnaliştii nu vor mai avea voie să publice imagini cu oamenii legii. Aceştia vor fi obligaţi să le blureze feţele poliţiştilor pentru a nu putea fi identificaţi, potrivit propunerii SNPPC.

„În cazul jurnaliştilor, care se supun dreptului fundamental de informare a opiniei publice, aceştia pot face înregistrări audio-video şi le pot utiliza în marja atribuţiilor de serviciu numai dacă iau măsuri tehnice de a proteja identitatea poliţistului. Adică, să-i blureze faţa, numărul de identificare, indicativul şi numărul de înmatriculare al autospecialei de poliţie. Poliţiştii în civil nu pot fi filmaţi nici de către perasoanele particulare, nici de către jurnalişti. Asta este una dintre propunerile Sindicatului Naţional al Poliţiştilor”, a spus Dumitru Coarnă.

Aceste propuneri au fost discutate de sindicalişti cu ministrul de Interne, Carmen Dan, la sfârşitul săptămânii trecute.

De ce poliţiştii nu au autoritate? Sociologii susţin însă că percepţia negativă asupra poliţiştilor este, în primul rând, consecinţa comportamentului oamenilor legii.

„Imaginea poliţistului nu ţine neapărat de cultura noastră, cât ţine de cultura lor, a poliţiştilor. Adică, poliţiştii trebuie să convingă oamenii că misiunea lor este să protejeze cetăţeanul, nu să pedepsească. În momentul în care oamenii vor percepe poliţistul ca pe protector, nu doar ca purtător de bulan, nu vor mai fi atâtea ultraje. Respectul faţă de autoritate nu este ceva abstract. Vine din faptul că oamenii înţeleg că autoritatea îi serveşte pe ei. Sancţiunile mai dure nu sunt neapărat bune. De multe ori, poliţiştii fie exagerează în aplicarea unor măsuri, fie nu ştiu că au la îndemână nişte măsuri”, a explicat sociologul Mircea Kivu.

Ca urmare a mesajelor primite din partea poliţiştilor privind nevoia de întărire a autorităţii oamenilor legii, MAI a formulat o serie de propuneri pentru modificarea legislaţiei în vigoare:

1. Stabilirea precisă şi la nivel de lege a regulilor de intervenţie ale poliţistului

2. Stabilirea unor instrumente de protecţie fizică şi juridică a poliţiştilor

3. Împiedicarea poliţiştilor de a pune în aplicare o măsură poliţienească ar putea deveni infracţiune

4. Continuarea comiterii unor fapte, cu ignorarea avertismentului poliţiştilor, în cazul scandalurilor

5. Creşterea cuantumului amenzilor contravenţionale pentru refuzul de legitimare

6. Sancţionarea prin instrumente de drept penal a celor care folosesc cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa poliţiştilor în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu.

7. Creşterea sancţiunilor pentru ultraj şi pentru uciderea unui poliţist

8. Crearea unor mecanisme de acordare a asistenţei juridice pentru poliţiştii care sunt victime ale unor infracţiuni de ultraj

9. Achiziţionarea de echipamente de protecţie pentru poliţişti

10. Introducerea unor module de pregătire fizică şi tactică pentru poliţiştii care acţionează în stradă.

sursa:adevarul.ro

 

Vezi si

Cei mai putini muncitori straini din tara lucreaza la Vaslui

In județul Vaslui lucrează în prezent cei mai puțini muncitori străini din țară, 449. Dacă …