sâmbătă, 4 decembrie , 2021

Cine şi-ar fi închipuit? EFECTELE neaşteptate ale MĂMĂLIGII asupra SĂNĂTĂŢII

Se spune că este un medicament tradiţional, care aduce numai beneficii sănătăţii omului. Şi, lucru important, încă din cele mai vechi timpuri românii au folosit mămăliga ca leac.

Reteta-mamliga

Se spune că este un medicament tradiţional, care aduce numai beneficii sănătăţii omului. Şi, lucru important, încă din cele mai vechi timpuri românii au folosit mămăliga ca leac.

Dezvoltarea fibrei musculare

Supranumită iniţial hrana saracilor, mămăliga a demonstrat de-a lungul timpului că este mai mult decât atât. Specialiştii germani în biologie celulara vegetală de la Universitatea din Koln au descoperit prezenţa, în boabele de porumb, a unor substanţe derivate ale acizilor arahidic şi palmitic, foarte importante pentru sănătatea organismului. Substanţele respective sunt produse numai în rădăcina plantei de porumb, în urma unor mecanisme biochimice încă neelucidate ştiinţific. Fiziologul spaniol E.A. Rodriguez a observat întâmplător, că cei mai apţi copii pentru sporturi de performanţă din Ecuador şi Columbia au o bogată alimentaţie în  „terciuri de porumb”. Rodriguez a iniţiat un amplu program de cercetare în medicina sportivă, descoperind că aceleaşi substanţe derivate ale acidului palmitic şi arahidonic au rol în dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalităţii de acţiune a hormonilor tiroidieni.

porumb_fiert

Reduce colesterolul

În plus, puţini sunt cei care ştiu că mălaiul mai este supranumit şi „prietenul intestinului subţire“.

Cercetătorii edocrinologi subliniază că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene. De asemenea, consumul de mămăligă reglează concentraţia de glucoză în sînge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sînge, scăzînd astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct. Despre mămăliga moale se spune că are de patru ori mai puţine calorii faţă de pâine, iar mămăliga deloc moale are jumătate din caloriile pâinii.

Nutriţie şi biochimie

Mămăliguţa e utilă şi celor care suferă de obezitate, deoarece acest aliment conferă o senzaţie de saţietate extrem de rapidă, datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa. Studiile de specialitate arată că la persoanele care consumă regulat porumb, anumite probleme cum ar fi îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi mental, sunt reduse considerabil.

Studiile de nutriţie şi biochimie alimentară au arătat că mămăliga consumată frecvent ameliorează şi afecţiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruaţiile dificile cu sîngerări abundente, anexita şi metroanexita, litiaza renală, hepatita.
Cercetatorii endocrinologi consideră că un consum zilnic de mamaligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene.

Sursa:www.evr.ro

Vezi si

Studiu Leo Burnett | Când vine vorba despre vaccinarea împotriva Covid-19, există, într-adevăr, doar două Românii?

În contextul unor dezbateri tot mai aprige duse de cei pro- și anti-vaccinare împotriva Covid-19, …