Ministrul de finanțe spune că nu toate companiile pot reporni imediat activitatea după încheierea stării de urgență, astfel că acestea vor trebui susținute și în următoarea perioadă.
„Din ce am discutat eu cu domnul premier, șomajul tehnic o să fie prelungit pentru anumite categorii. Este clar că dacă sunt companii ale căror activitate este afectată de deciziile guvernului, că nu pot să pornească, acolo nu ai cum să le spui că nu le mai susții. Nu știu care va fi cuantumul, dacă se va umbla la așa ceva. E decizia politică”, a spus miercuri Florin Cîțu, ministrul finanțelor publice, la Radio România Actualități.
Tot o decizie politică va fi și creșterea pensiilor, potrivit lui Florin Cîțu. El a precizat că va prezenta guvernului mai multe scenarii privind majorarea pensiilor din septembrie.
Potrivit legislației actuale, valoarea punctului de pensie crește cu 40% din septembrie, iar guvernul a inclus, în bugetul inițial pentru 2020, această majorare.
Între timp, pe fondul măsurilor luate pentru încetinirea răspândirii epidemiei de COVID-19, economia a frânat abrupt, iar guvernul a adoptat deja o rectificare a acestui buget, majorând considerabil ținta de deficit.
„Deficitul, când am început anul, includea la cheltuieli suma totală pentru pensii. Asta înseamnă că noi trebuia să ne împrumutăm în piață de diferența de 3,7% din PIB, implicit și pentru pensii. Acum vorbim de un deficit de 6,7% din PIB. Dublu. Banii la cheltuieli sunt acolo, dar problema este că trebuie să finanțezi aceste cheltuieli. Voi prezenta premierului și guvernului câteva scenarii, maxim trei, cu ce se poate face în acest an cu cheltuielile. Aici nu este vorba numai de pensii. Avem multe cheltuieli care trebuiesc reevaluate”, a spus Cîțu, potrivit HotNews.
Ministrul a precizat că investitorii și analiștii sunt mult mai atenți acum la cheltuielile bugetare, pentru că acestea pot pune probleme semnificative în viitor. „De aceea o să prezint Guvernului câteva scenarii în care arăt și ce se poate face, cât se pot crește și care sunt riscurile aferente. Toată lumea trebuie să știe care sunt riscurile și ce poate să se întâmple cu economia în perioada următoare dacă luăm o anumită decizie”, a mai spus Cîțu.
În opinia unor analiști, estimările guvernului privind efectele crizei asupra economiei sunt mult prea optimiste.
Chiar estimările Comisiei Europene, publicate miercuri, arată că deficitul bugetar va depăși 9% din PIB în acest an (un dezechilibru cu mult mai accentuat decât cel estimat de guvern, de 6,7% din PIB), în condițiile unei contracții cu 6% a economiei românești. Guvernul de la București vede un declin mai mic de 2% în acest an.