Pe când dascălii vasluieni se pregătesc de grevă, acuzând salariile mici și lipsa de motivare, cifrele întregesc tabloul „României educate” de pe aceste meleaguri: 25%, de la circa 65.400 de elevi până la aproape 49.000. Este scăderea pe care învățământul vasluian preuniversitar a înregistrat-o în ultimul deceniu, una dintre cele mai dramatice din țară, neegalații find decât de județul Gorj, cu 28%. Dezastrului demografic i se adaugă cel educațional, propriu-zis: mulți copii vasluieni nici nu ajung la liceu, 2.588 dintre șomeri fiind fără studii sau cu școală primară, iar 4.109 cu gimnaziu. Vremurile în care familiile vasluiene aveau cel puțin doi copiii, obligați să facă 12 clase sunt departe.
Rezultatele proiectului „România educată, sau mai bine spus, lipsa acestor rezultate se poate vedea cel mai bine în județul Vaslui, unde, pe când dascălii aderă fără rezerve la protestele sindicale dispuse de la București, cifrele vorbesc despre un adevărat dezastru, cu consecințe dramatice pentru viitor.
4.109 dintre numeroșii șomeri care trăiesc în județ au doar studi gimnaziale, în vreme ce 2.588 sunt absolvenți de învăţământ primar sau nu au deloc studii. Pentru aceștia va fi foarte greu să se încadreze pe piața muncii, astfel încât, în ultima sa analiză, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă îi înadrează la categoria „persoane foarte greu ocupabile”, în dreptul căreia este trecută cifra de 3.062 persoane, în vreme ce 4.687 sunt greu ocupabile, iar 1.141 mediu ocupabile.
Citeste mai mult
Colapsul învățământului vasluian: Într-un deceniu, județul a pierdut un sfert dintre elevi