Situat la 15 km de județul Vaslui, pe DN 24, spre Iași, în comuna Solești, conacul construit de către familia Rosetti-Solescu în secolul 19, se află astăzi în stare de degradare. Deși acesta se află pe “Lista monumentelor istorice din județul Vaslui”, putem observa că stă să cadă, rămânând doar un monument istoric de care autoritățile au uitat.
În conac a locuit familia lui Iordache Rosetti și a soției sale, Ecaterina, împreună cu cei cinci copii, iar la data de 30 aprilie 1844, conacul a fost martor al cununiei dintre Elena Rosetti și Alexandru Ioan Cuza. După moartea lui Gheorghe Rosetti, Ecaterina a preluat moșia conacului, construind între anii 1859-1860, in partea de est a conacului, biseria “Adormirea Maicii Domnului”, cu ajutorul fiilor săi. După moartea acesteia din 11 aprilie 1869, moșia a fost preluată de către fiii săi.
La data de 30 aprilie 1909, a fost înmormântată Elena Cuza, în biserica din curtea conacului. Instaurarea regimului comunist, în anul 1949 a dus la naționalizarea conacului, statul trecând conacul în proprietatea comunei Solești. Cutremurul din 4 martie 1977 a avut un puternic impact asupra conacului, acesta fiind avariat.
Având în vedere faptul că acesta avea o valoare istorică impresionantă, s-a încercat restaurarea conacului, Ministerul Culturii dorind să preia administrarea imobilului, în anul 1991. Nu a reușit, iar conacul a fost abandonat, rămânând doar o ruină, mai ales în urma cutremurului din 1990. Moștenitorii lui Theodor Rosetti (ultimul proprietar al conacului) au cerut statului, în anul 2002, suma de 200000 de dolari pentru a vinde clădirea.
Conacul a început să se degradeze tot mai tare, astăzi fiind doar o rămășiță a momentelor istorice petrecute acolo. A fost vandalizat de oameni, zidurile sunt fisurate, acoperișul distrus, fațada prăbușită, iar copacii din curtea conacului, și ei încărcați de istorie, au fost tăiați de către localnici, iar sobele de teracotă furate. Trecem astăzi pe lângă conac și observăm doar un morman de piatră, în ciuda încărcăturii istorice pe care acesta o are. Considerăm că putea fi salvat, dar a rămas istorie, una scrisă frumos, cu lupte și răscoale, la Vaslui.
Comments are closed.