Consiliile Judetene sunt “faultate” de alocãrile de la Guvern, presedintii de CJ protesteazã!

Toate Consiliile Judetene din România se plâng de sumele mici alocate de la Guvern, pentru bugetul din 2020. La Vaslui, sumele primite de CJ Vaslui sunt cu 100 milioane de lei mai mici fatã de anul trecut. În aceste conditii, presedintii de Consilii Judetene, printre care si Dumitru Buzatu, presedintele CJ de la Vaslui, cer o mai atentã verificare a situatiilor din judete.

consiliul judetean vaslui

“Sumele alocate de Guvernul României pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor pentru finantarea serviciilor sociale din sistemul de protectie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap si a cãminelor pentru persoane vârstnice sunt insuficiente si vor duce la colapsul acestui sistem în primele 3-5 luni ale anului. Desi în luna decembrie 2019, reprezentantii Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din România au solicitat, la dezbaterile pe proiectul de buget, suportarea de cãtre Guvernul României a 90% din cheltuielile Directiilor de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului, urmând ca diferenta sã fie alocatã de Consiliile Judetene, o datã cu repartizarea bugetelor, consiliile judetene au constatat cu stupoare cã sumele alocate de Guvern sunt insuficiente si vor duce la intrarea în colaps a acestui sistem în care sunt protejati copiii orfani, bãtrânii sau persoanele cu handicap”, sustin presedintii de CJ din toatã România.

„Din pãcate, banii alocati la acest capitol de cãtre Guvernul României asigurã functionarea, la nivel minim, a institutiilor între 3-5 luni, iar prima rectificare bugetarã care ar putea remedia aceastã situatie nu va fi mai devreme de vara anului 2020. Întrebarea legitimã a presedintilor de consilii judetene din România este “ce vom face pentru copiii si persoanele cu dizabilitãti pe care îi avem în grijã sau cu asistentii maternali care îi ocrotesc pe copii”. Cel mai probabil, Guvernul României a dorit sã saboteze activitatea consiliilor judetene care, în acest moment, vor fi nevoite sã redistribuie banii alocati pentru dezvoltarea judetului, respectiv investitii în infrastructurã, sãnãtate etc. cãtre zona de protectie socialã. Iatã, asadar, cã dupã ce a refuzat sã mãreascã alocatia copiilor, dupã promulgarea legii de cãtre Presedintele României, Guvernul aratã, încã o datã, cã nu este preocupat nici de sistemul de protectie socialã din România prin decizia de a nu aloca banii necesari ocrotirii copiilor din centrele sociale care, în acest fel, vor intra în colaps. Pe de altã parte, nu este de ignorat nici faptul cã, desi la negocieri si-a luat angajamentul sã respecte proportia 90% finantare guvernamentalã, 10% finantare de la consiliile judetene, Guvernul României nu si-a respectat acest angajament. Pe aceastã cale, Uniunea Nationalã a Consiliilor Judetene din România (UNCJR) solicitã Guvernului României sã aloce sumele necesare functionãrii sistemului de protectie socialã din Fondul de Rezervã al Guvernului, singura solutie legalã prin care acest sistem nu va intra în colaps, iar copiii din centrele de protectie si persoanele cu handicap nu vor avea de suferit”, sustin presedintii de Consilii Judetene, într-un protest semnat si de seful CJ de la Vaslui.

Vezi si

Cardurile sociale, pregătite pentru a doua alimentare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat programul după care se va vira a …