Culpă medicală la SAJ Vaslui: pacient mort, doctoriță retrogradată!

SANCȚIUNE… Caz de malpraxis la Serviciul Județean de Ambulanță Județean Vaslui, acolo unde unui medic urgentist i s-a interzis să mai urce pe autospecialele C1, după ce un pacient ar fi murit din cauza lui. Potrivit unor surse din sistem, în luna noiembrie a anului trecut, doctorița Rodica Cireș a fost trimisă la un caz în mediul rural, pe care l-a gestionat defectuos, pacientul decedând în timp ce era transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vaslui. Conducerea SAJ Vaslui a refuzat să dea detalii despre acest caz, însă a recunoscut că doctorița Cireș a fost cercetată disciplinar atât de Colegiul Medicilor, cât și de Departamentul pentru Situații de Urgență, care au dispus sancționarea ei cu 5% din salariul pe o lună. În plus, doctorița Cireș a fost retrasă de pe autospecialele cu echipaj medical de urgență și obligată să participe la cursuri de specialitate. Până va redobândi cunoștințele medicale, dr. Cireș va face consultări la domiciliu, acolo unde echipajele SAJ Vaslui sunt solicitate.

daniel_ungureanu_ambulanta

Malpraxisul medical este o eroare profesională generatoare de pagube pacientului, ce implică răspunderea civilă a personalului medical sau a furnizorului de servicii și produse medicale, sanitare sau farmaceutice. Deși în ultimii ani, zeci de vasluieni au adus acuzații de culpă medicală medicilor și asistentelor din spitale, foarte puține cazuri au fost confirmate, sistemul având grijă ca o mână să spele întotdeuna pe alta. O dată la câțiva ani este dat exemplu un peștișor mai mic, în așa fel încât să nu se creeze ideea că în comisii se taie frunze la câini. Iar săptămâna trecută a căzut ghinionul pe doctorița Rodica Cireș, de la Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui, care a fost “retrogradată” din funcție după ce superiorii au găsit-o vinovată de malpraxis. Mai exact, medicul Cireș, urgentistă pe ambulanța C1, a fost acuzată că în luna noiembrie a anului trecut a tratat necorespunzător un pacient, acesta și decedând în timp ce era transportat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean. Potrivit surselor noastre, cel care i-a făcut referat doctoriței Cireș a fost medicul de gardă din UPU, referat care a ajuns pe masa Colegiului Medicilor, dar și al Departamentului pentru Situații de Urgență. După mai bine de trei luni de judecată, doctorița de la SAJ a fost găsită vinovată, comisia dispunând sancționarea ei cu 5% din salariu pe o lună și interzicerea de a mai urca în ambulanța C1, autopsecială care intervine doar în cazurile grave, unde majoritatea pacienților se zbat între viață și moarte. Pe lângă aceste măsuri, medicul are obligația de a participa la cursuri de perfecționare, pentru a “redobândi cunoștințele medicale”. Până când va “absolvi” aceste cursuri, doctorița Cireș va profesa pe ambulanța ACD, care se solicită doar pentru consultații la domiciliu.

Conducerea SAJ Vaslui o așteaptă înapoi

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui, dr. Dan Ungureanu, a recunoscut că în cazul doctoriței Cireș a fost vorba de culpă medicală, rugând, în același timp, populația județului să aibă încredere în personalul de pe Ambulanță. “În toamna anului trecut a fost făcută o anchetă de cercetare disciplinară cu privire la gestionearea unui caz din mediul rural. S-a constatat că doctorul a greșit, însă din cauza cazurilor de COVID din rândul membrilor comisiei, s-a tot amânat luarea unei decizii. Doamna doctor a primit o sancțiune din partea comisiei. În acest caz a fost anunțat și Colegiul Medicilor, dar și Departamentul pentru Situații de Urgență. Cei de la București au hotărât ca doamna doctor să nu mai lucreze, o vreme, pe mașina de urgențe, să facă doar consultații, perioadă în care va trebui să-și redobândească competențele prin participarea la niște cursuri de specialitate. Rugăm populația județului Vaslui să aibă încredere în continuare în echipajele serviciului nostru. Actuala conducere face toate eforturile pentru ca asistența medicală a pacienților noștri să fie la cele mai înalte standarde de calitate. Este și motivul pentru care acest medic va activa o perioadă doar în cadrul compartimentului de Consultații la Domiciliu. Este vorba de o perioadă de timp până când își va reînnoi cunoștințele medicale în domeniul medicinei de urgență prin cursuri de specialitate pentru a putea reactiva în cadrul Compartimentului de Asistență Medicală de Urgență. Considerăm că mai importantă decât reducerea salariului cu 5 % pe o lună este redobândirea cunoștințelor medicale necesare activării pe ambulanța de urgență. Nu ne dorim decât recîștigarea unui medic bine pregătit profesional care să ajute la salvarea vieților pacienților noștri”, ne-a declarat medicul Dan Ungureanu.

Sursa: https://www.vremeanoua.ro/culpa-medicala-la-saj-vaslui-pacient-mort-doctorita-retrogradata/

Vezi si

Jumătate din UAT-urile din județ, niciun caz de coronavirus în ultimele două săptămâni!

Nu mai puțin de 43 de comune din totalul de 86 de unități administrativ teritoriale …