marți, 27 septembrie , 2022

Cum au ajuns câțiva bolnavi psihic din județ să prepare brânză olandeză din laptele produs la ferma de capre gospodărită chiar de ei!

Ceea ce nu reușesc ai noștri, au făcut olandezii. Hannah Smit a vrut să le demonstreze românilor că și persoanele cu handicap psihic pot fi utile societății. În anul 2011, asistenta socială olandeză a pus bazele unui proiect-pilot de integrare și valorizare a persoanelor cu handicap psihic chiar la noi în județ, la Găgești. 12 persoane cu astfel de dizabilități lucrează într-o fermă de capre construită și dotată cu fonduri ale fundației „Noi și Voi” (Olanda), provenite din sponsorizări ale voluntarilor dar și din contribuția unor oameni potenți financiar din Olanda.

capre

 

De cinci ani, progresele înregistrate de aceste persoane cu afecțiuni psihice sunt uriașe. La ferma de capre Bettine din Găgești sunt trei angajați care lucrează cot la cot cu cele 12 persoane cu handicap psihic gradul I și II. Sunt alături de ele, în permanență, un pedagog de recuperare și doi îngrijitori care îi monitorizează permanent, se ocupă de chestiuni administrative și de fabrica de brânză. Toți respectă cu strictețe un program zilnic bine pus la punct, și absolut toți sunt responsabili pentru păstrarea condițiilor de igienă de la fermă.

Ferma propriu-zisă nu a fost amenajată cu scopul de a produce bani, ci de la bun început a fost văzută ca un centru de zi pentru persoanele cu dizabilități psihice, interacțiunea cu animalele fiind o terapie de succes, ca și terapia prin mișcare, de altfel.

Sursa:estnews.ro

Vezi si

Au venit banii pentru recenzori!

3.865.000 lei este suma totală alocată județului Vaslui de către Guvern pentru plata persoanelor implicate în …