Cum foloseşti corect lentilele de contact

          Dacă te hotărăşti să achiziţionezi o pereche de lentile, trebuie să îţi faci mai întâi un control oftalmologic.

         – Aplicarea lentilelor de contact implică dexteritate şi grijă. Înainte de a le atinge, pentru a evita contaminarea cu microbi, trebuie să te speli bine pe mâini cu apă şi săpun, apoi să te ştergi cu un prosop curat.
lentile de contact         – De asemenea, se recomandă să ai unghiile tăiate scurt pentru a nu deteriora lentila. Lentila se ridică cu degetul arătător şi se aşază în colţul interior al ochiului, ţinând pleoapele depărtate şi privind spre tâmplă. După poziţionare clipeşte de câteva ori, până ce lentila se aşază perfect pe iris. Înainte de a încerca singură, repetă această operaţiune de câteva ori cu medicul oftalmolog.
– Pentru extragere, ochiul se ţine larg deschis, iar privirea se îndreaptă către rădăcina nasului. Lentila se direcționează cu ajutorul degetului arătător către colţul exterior al ochiului şi se apasă uşor, iar ea se va desprinde. Foloseşte pentru igienizare doar produse speciale de întreţinere şi nu uita să cureţi şi recipientul de păstrare.
– Dacă sesizezi disconfort, senzaţie, de arsură sau de iritare la nivelul ochilor, îndepărtează lentilele şi mergi la medic să îţi recomande alt produs.
– Nu ignora, astfel de simptome, deoarece rişti infecţii ale corneei.
  • Cum le alegi

– gradul de rigiditate: lentilele pot fi moi conţinând între 25 şi 70% apă, prezintă un grad mai mare de confort aderând mai bine la globul ocular) sau rigide (se murdăresc mai greu pe fondul lacrimării, dar au un preţ mai mare).
– perioada de valabilitate: există lentile ce se pot purta o singură zi, după care se aruncă, lentile ce rezistă la o utilizare între 2 săptămâni şi o lună şi lentile convenţionale ce se pot folosi cam trei luni. Ritmul de înlocuire este dependent de intervalul de timp dintre două extrgeri şi sterilizări. Lentilele de uz cotidian sunt cele care se îndepărtează înainte de culcare putând fi purtate maximum 18 ore pe zi. Un gen particular cu exploatare extinsă implică şi o întrebuinţare ocazională nocturnă. Lentilele cu regim de purtare continuă pot fi folosite neîntrerupt de la aplicare până în momentul de schimbare recomandat de specialist. Perioada de valabilitate a lentilelor de contact variază şi în funcţie de anumite caracteristici ale structurilor oculare. Dacă acestea produc mai multe lipide şi proteine decât este normal, este necesară înlocuirea înainte de termenul de valabilitate specificat pe produs. La fel stau lucrurile în caz de alergii manifestate prin lacrimări abundente.

  • Avantaje

         – reprezintă o alternativă excelentă la ochelarii de vedere grei care au dioptrii mari asigurând un câmp vizual mai larg şi o vedere mai bună.
– pot optimiza capacitatea de a aprecia corect distanţa şi viteza obiectelor sau persoanelor.
– nu interferează cu purtarea ochelarilor de protecţie
– nu sunt afectate de ploaie, ninsoare sau condens, nu se aburesc, nu se pătează.
– din punct de vedere estetic pot schimba culoare irisului, potrivit doctorulzilei.ro

Vezi si

Profesorii vasluieni intră în grevă de avertisment: timp de două ore, nu vor intra la ore!

GREVĂ… Sindicaliștii din învățământ au anunțat că, începând de mâine, vor intra în grevă de …