Tag Archives: creier

10 curiozități despre creierul uman

Domeniul neurologiei este în plină dezvoltare. Creierul este un organ care nu a fost încă elucidat complet, tocmai de aceea fiecare informație nouă despre sistemul nervos este uluitoare. Am alcătuit aici o listă cu 10 cele mai interesante și spectaculoase curiozități despre creierul uman. 1. 73% apă Am auzit de foarte multe ori cât de importantă este apa pentru organism. …

Citeste mai mult »

Muzica ne ajută să înțelegem cum funcționează creierul uman

Cercetătorii oferă o nouă sinteză a modului în care muzica poate fi folosită drept o cheie crucială pentru înțelegerea funcționării fundamentale a creierului. Într-un nou articol, publicat în revista internațională Nature Reviews Neuroscience, cercetătorii de la Universitatea Aarhus și de la Academia Regală de Muzică din Aarhus, Danemarca, au trecut în revistă ultimii 20 de ani de cercetare în domeniul muzicii …

Citeste mai mult »

Ce s-a întâmplat în creierul voluntarilor cărora li s-a atașat un deget robotic la mână

Noi cercetări cu un deget robotic au produs rezultate surprinzătoare. În doar câteva zile, oamenii care au avut degetul robotic atașat la mână au reușit să îl folosească în mod natural pentru a desfășura sarcini complexe precum construirea de turnuri din blocuri de lemn sau amestecarea cafelei în timp ce țineau ceașca în mână.   Mai mult, analizele cerebrale au …

Citeste mai mult »

De ce creierul oamenilor s-a dezvoltat mai mult decât al maimuțelor?

Cercetători din Marea Britanie au identificat, în premieră, modalitatea prin care creierul uman a crescut mai mult decât al altor primate, având de trei ori mai mulți neuroni, în comparație cu creierii cimpanzeilor și al gorilelor. Derulat de cercetători de la Laboratorul de Biologie Moleculară al Consiliului de Cercetare Medicală (MRC) din Cambridge, Marea Britanie, studiul a identificat un comutator …

Citeste mai mult »

„Androginia” creierului este surprinzător de comună și ar putea îmbunătăți sănătatea mintală

De la reclame la locul de muncă, se presupune adesea că femeile și bărbații sunt fundamental diferiți, ele venind de pe Venus, ei de pe Marte. Bineînțeles, cunoaștem cu toții oameni care sunt mai androgini, având un amestec de trăsături de personalitate care sunt considerate stereotipice pentru bărbați sau femei. O astfel de „androginie psihologică” a fost asociată mult timp …

Citeste mai mult »

Ce a apărut mai întâi, somnul sau creierul? Oamenii de știință ar fi aflat, în sfârșit, răspunsul

Poate că nu te-ai întrebat niciodată asta, dar oare ce a apărut mai întâi, somnul sau creierul? Cu alte cuvinte, ar putea organismele fără creier să doarmă? Un studiu bazat pe formele de viață primitive numite Hydra vulgaris arată că oamenii de știință ar fi aflat, în sfârșit, răspunsul. Noi cercetări arată cum pot aceste mici creaturi să intre într-o stare similară …

Citeste mai mult »

Primul ochi bionic uman din lume este gata și așteaptă să fie implantat

O echipă de cercetători de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, a construit un dispozitiv bionic despre care oamenii de știință spun că poate reda vederea celor orbi cu ajutorul unui implant în creier. Cercetătorii se pregătesc acum pentru primele studii clinice umane din lume cu un ochi bionic și solicită fonduri suplimentare pentru a produce în cele din urmă în masă …

Citeste mai mult »