La 17 februarie 1987, pe fondul nemulţumirii generale cauzată de restricţiile economice, pe teritoriul României au avut loc mai multe manifestaţii de protest. La Iaşi, studenţii au manifestat împotriva condiţiilor inumane din cămine, scandând „Vrem apă să ne spălăm şi lumină să învăţăm!” Lozinci strigate în stradă, focuri aprinse în parcuri, geamuri sparte, studenţi exmatriculaţi. Aşa s-a petrecut la 17 …
Citeste mai mult »Tag Archives: istorice
GENIUL român care a murit misterios | VIDEO
La 15 ianuarie 1850, s-a născut poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (d. 15 iunie 1889). La prima vedere, pare greu de crezut ca tocmai Eminescu, marele poet national, sa faca subiectul uneia dintre cele mai mari conspiratii nationale, ale carei interese si implicatii depaseau la acea vreme granitele tarii noastre. Nu exista nicio indoiala asupra valorii operei eminesciene, fie …
Citeste mai mult »A învăţat să citească şi să scrie singur, înainte să ajungă la şcoală. Peste ani a schimbat istoria medicinei şi a lumii cu descoperirile sale
La 11 decembrie 1843, s-a născut savantul Robert Koch, medic ce a descoperit bacilul tuberculozei, laureat al Premiului Nobel în 1905 (m. 27 mai 1910). Robert Koch s-a născut în orăşelul Clausthal, Germania. A învăţat să scrie şi să citească singur, iar la şcoală a înregistrat rezultate excelente la matematică. La 19 ani, Koch intră la Universitatea din Göttingen pentru …
Citeste mai mult »Top 10 povești adevărate mai interesante decât miturile pe care le-au inspirat
Adesea, la baza miturilor pe care le transmitem mai departe se află o poveste adevărată. De la legendele urbane la mitologia antică, oamenii și-au folosit folosit imaginația pentru a crea o nouă perspectivă asupra realității înconjurătoare. Adesea, aceste povești pe care le-am auzit noi și pe care, în cele din urmă le vom împărtăși la rândul nostru au adesea un …
Citeste mai mult »Omul care a învins cancerul şi a făcut înconjurul istoric al lumii cu barca. Pentru performanţa uluitoare, Regina Marii Britanii l-a înnobilat
La 17 septembrie 1901 s-a născut Sir Francis Chichester, câştigătorul primei curse transatlantice; în 1966, în 226 de zile, la bordul ambarcaţiunii “Gipsy Moth IV”, a realizat prima cursă solitară în jurul lumii, în urma acestui succes, fiind înnobilat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (m. 26 august 1972) Francis Chichester a venit pe lume la în Barnstaple, …
Citeste mai mult »Ziua în care România intra în prima conflagraţie mondială
Pe 14 august 1916, România declara război Austro-Ungariei, intrând în prima conflagraţie mondială. „Cu începere de la 14/27 august 1916, ora 9 seara, România se găseşte în stare de război cu Austro-Ungaria” se spunea într-un Comunicat despre transmiterea declaraţiei de război Austro-Ungariei, în Monitorul Oficial din 15 august 1916. Primul război mondial a început pe 28 iulie 1914, când Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, …
Citeste mai mult »Fără acest om, cărţile nu ar fi existat. Mecanismul inventat de el a rămas neschimbat timp de patru secole – VIDEO
Pe 24 iunie se împlinesc 619 ani de la naşterea inventatorului tiparului cu litere mobile din metal, Johann Gutenberg. Prima presă tipografică, ce folosea litere mobile şi cerneală pe bază de uleiuri, a făcut ca toate cărţile şi informaţiile cuprinse în acestea să devină mult mai accesibile publicului larg. Procedeul inventat de el a fost atât de revoluţionar, încât a …
Citeste mai mult »