De ce nu vor vasluienii să muncească?

Edilii vasluieni se plâng că nu au cu cine finaliza lucrările de modernizare începute în municipiul reşedinţă, unele termene fiind deja întârziate de lipsa forţei de muncă. Paradoxal, într-unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară, cu cea mai mare rată a şomajului, nu are cine să ocupe zeci, chiar sute de posturi vacante.

muncitori dormind2

 

Zilele trecute, primarul municipiului reşedinţă, Vasile Pavăl, a atras atenţia cu privire la faptul că multe lucrări efectuate de administraţia locală sunt tergiversate de lipsa forţei de muncă în construcţii, dar şi din cauză că pentru posturile de muncitori necalificaţi nu există doritori.

Edilul spune că nu este normal ca, într-un oraş în care şomajul este foarte mare, oamenii să refuze cu atâta uşurinţă un loc de muncă: „Este ştiut faptul că avem cea mai mare rată a şomajului din întreaga ţară. Sunt o mulţime de cetăţeni care se plâng că nu au un loc de muncă, dar, în acelaşi timp, multe dintre lucrările pe care le efectuăm în oraş sunt întârziate din cauză că nu se găseşte forţă de muncă, fie ea calificată sau necalificată. În aceste condiţii, treaba nu are cum să meargă foarte bine”.

În opinia patronului unei firme locale de construcţii, de vină este, între altele, mâna largă a statului, care îl face pe vasluian să prefere să primească bani degeaba decât să muncească pentru ei: “E o atitudine firească, tipic românească: de ce să nu stea pe bani acasă în loc să meargă la lucru pentru ei? Omul nostru gândeşte pe termen scurt – de azi pe mâine. Stă şi aşteaptă ajutorul social, indemnizaţia de şomaj, salariile compensatorii sau alte asemenea facilităţi şi, când le primeşte, s-ar putea să-şi ia şi o slujbă, dar «la negru», şi crede că aşa e bine”.

Primarul Vasile Pavăl a mai spus că plăţile către firmele care efectuează lucrările de modernizare din Vaslui sunt la zi: „Nici nu apucă să se usuce cerneala pe facturi, că noi le şi plătim. Sub nicio formă nu se poate vorbi de lucrări întârziate din cauză că nu sunt viraţi banii către firmele de construcţii. De altfel, cu toţi colaboratorii lucrăm la fel. Nu acumulăm datorii pentru că apoi ne este greu să ţinem în frâu plăţile. Noi ne-am propus să fim un partener serios. Iată, însă, că probleme pot apărea din alte părţi şi lucrările să fie întârziate din alte cauze decât cele legate de lipsa banilor”.

Edilul face un apel la cetăţenii care sunt în căutarea unei slujbe să se îndrepte către firmele de construcţii: “Nu de puţine ori, constructorii din judeţ s-au plâns de faptul că nu găsesc meseriaşi sau personal necalificat. În timp ce liceele nu mai pregătesc zidari, fierar-betonişti, faianţari şi mozaicari, pe piaţa de muncă astfel de meserii sunt foarte solicitate. Totodată, mulţi dintre specialiştii buni au preferat să plece în străinătate, iar pe tinerii amatori să înveţe nu mai are cine să-i îndrume. În acelaşi timp, există şi oameni care fug de muncă şi preferă să trăiască din ajutoarele sociale”.

Vezi si

Micile ferme agricole atrag în satele Vasluiului fonduri europene de peste un milion de euro

Fermierii din comunitățile vasluiene mizează tot mai multe pe fondurile euroepene nerambursabile. Interesul s-a manifestat …