De ce ţînţarii îi pişcă mai mult pe unii decît pe alţii?

Grupa sanguină, metabolismul, efortul fizic şi culoarea hainelor îi pot face pe ţînţari să fie mai mult sau mai puţin atraşi de tine. Se pare că 20% din populaţie este mai delicioasă pentru ţînţari. Oamenii de ştiinţă susţin că au găsit şi cîteva explicaţii pentru acest lucru:

1. Grupa sanguină. Ţînţarii se hranesc cu proteinele din sîngele nostru, dar se pare că unele grupe de sînge îi atrag mai mult decît altele. S-a demonstrat că persoanele cu grupa 0 (I) au fost pişcate mai frecvent decît cele cu grupa A (II). Cei care au grupa B (III) se află pe undeva la mijloc.
2. Respiraţia. Una dintre modalităţile prin care ţînţarii îşi localizeaza ţinta este detectarea dioxidului de carbon expirat – pentru asta folosesc un organ olfactiv care simte de la 50 de metri dioxidul de carbon.
3. Exercitiile fizice si metabolismul. Ţînţarii sînt atraşi de acidul lactic, acidul uric şi alte substanţe care se elimină prin transpiraţie. În general, ţînţarii sînt atraşi de persoanele cu o temperatură a corpului mai ridicată, întrucît efortul fizic favorizează secreţia acidului lactic şi creşterea temperaturii corporale.
4. Bacteriile de pe piele. Cercetătorii au descoperit că un număr mare din puţine specii de bacterii făceau ca pielea să fie preferată de ţînţari. Aceasta poate fi explicaţia pentru care ţînţarii ne pişcă mai ales de glezne şi picioare, aici, coloniile de bacterii sînt mai mari.
5. Sarcina. Femeile însărcinate sînt pişcate de două ori mai des decît celelalte, pentru că expiră cu peste 20% mai mult CO2, iar temperatura corpului lor este puţin mai ridicată.
6. Culoarea hainelor. Culorile puternice (negru, albastru sau roşu) te transforma adesea în ţinta sigură a ţînţarilor.

Vezi si

12 beneficii surprinzătoare de a vorbi cu tine însuți în fiecare zi

Ai vorbit vreodată cu tine însuți? Ți-ai spus vreodată dacă ai dreptate sau nu? Ți-ai …