Divortul in instanta, alături de frații săi, divorțul la notar sau divorțul la starea civilă, sunt subiecte la mare căutare pe internet. Deși nu încurajăm luarea unor decizii în baza informațiilor culese exclusiv din mediul online, suntem de acord că informarea din surse corecte este de ajutor.
În principal, când trec pragul Cabinetului, clienții vor sa știe trei lucruri esențiale: cât durează, cât costă și dacă vor câștiga. Cu privire la divorț, este impropriu spus „a câștiga”, dar da, într-o proporție covârșitoare, cererile sunt admise.
Divorțul se poate pronunța prin acord sau din culpă (vină), comună sau exclusivă, doar a unuia dintre soți. De regulă, fără să fie scris în vreo lege, dacă nu se dovedesc situații extreme (alcool, violență, etc), instanțele consideră că vina este comună. Doi oameni pot fi grozavi luați separat, dar imposibili împreună. Și, într-o căsătorie, mai rar doar o jumătate e de vină la modul absolut.
Lucrurile pot deveni mai complicate atunci când sunt implicați și copii. Cu privire la aceștia, instanța va stabili -în mod obligatoriu, chiar și atunci când părțile nu cer- cine va exercita autoritatea părintească, unde va fi locuința copiilor, pensia de întreținere și, eventual, un program de vizitare.
Cererea se depune la judecătoria de la ultima locuință comună a soților, chiar dacă nu au acea adresă în buletin. Soțul reclamant trebuie să fie prezent la fiecare termen de judecată; sunt și câteva excepții, le găsiți mai jos.
Și da, soții se pot împăca, oricând în cursul procesului.
Pentru că dreptul poate fi destul de tehnic, și știm că aveți nevoie de informații concise și simple, în cele ce urmează, traducem din drept în română.
”Divortul in instanta: cine, unde, cât durează, costuri?
Nimeni nu poate fi obligat să rămână căsătorit, iar pentru cei care vor sa mai spuna o data ”da” -doar că, de data asta, la altă întrebare: vrei sa divorțezi?- răspundem mai jos la cele mai frecvente întrebări despre divortul in instanta: cine, unde, când, cât durează, costuri, ce se întâmplă cu copiii minori?
Divortul -o tema mereu de actualitate- și-a găsit, odată cu apariția noului Cod Civil, și alternative mai suple și mai rapide de soluționare: pe cale administrativă sau în fața notarului public. Însă acestea, din motive ce țin, de exemplu, de lipsa acordului soților, nu pot fi întotdeauna folosite; astfel divortul in instanta se poate dovedi singura optiune viabilă.
Ce va judeca instanța?
Judecătorul va hotărî cu privire la desfacerea căsătoriei prin acord sau din culpa, numele după căsătorie, minori – locuința și programul de vizitare, pensia de întreținere, etc.
Cine poate cere divortul in instanta?
Soții, cu sau fără copii minori.
Când poate avea loc divortul in instanta?
Oricând nu mai doriți continuarea căsătoriei.
Unde de depune cererea?
În ordine, Judecătoria din circumscripția unde se află:
- ultima locuință a soților;
- locuința pârâtului – dacă soții nu au avut locuință comună sau dacă niciunul dintre aceștia nu mai locuiește acolo;
- locuința reclamantului – când pârâtul nu are locuința în țară și instanțele române sunt competente internațional;
- Judecătoria sectorului 5 București – dacă soții nu mai au locuința în România și nu au convenit în scris să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din țara.
Cât durează divortul in instanta?
Intre 6 si 12 luni, termen orientativ.
Termenul estimat vizează Judecatoriile Iași și Vaslui, pe baza experientei Cabinetului de Avocat Geanina DRIAN. Alte Judecătorii pot fi mai mult sau mai puțin aglomerate.
Termenul mai este influențat și de tipul divorțului – acord, culpa, neîntelegerile cu privire la minori, întreținere, etc.”
Citește mai multe despre DIVORȚUL ÎN INSTANȚĂ