Eclipsa de Soare 2021. Spectacolul ceresc, vizibil și din România

O eclipsă de Soare (inelară) a fost vizibilă pe cer joi, 10 iunie, la ora 13:53 (ora României), pe măsură ce Luna a trecut între Pământ și Soare.

În timpul unei eclipse solare totale, Luna blochează în totalitate Soarele. Însă, spectacolul din 10 iunie este o eclipsă inelară de Soare. Fenomenul are loc atunci când Luna este prea departe de Terra, și astfel prea mică pe cer, pentru a acoperi în întregime Soarele. Astfel, un inel spectaculos de lumină se formează, deseori fiind numit un „inel de foc”, care înconjoară Luna.

Fenomenul va fi vizibil din anumite regiuni. Canada, Groenlanda și Rusia se vor bucura de cea mai bună priveliște. Oamenii din nord-estul SUA, nordul Europei și nordul Asiei vor putea și ei să admire o eclipsă solară parțială. Din aceste regiuni, eclipsa inelară solară va arată de parcă cineva a „mușcat” din Soare.

Eclipsa de soare va fi vizibilă și din România

Aceasta va fi singura eclipsă de inelară Soare de anul acesta. Totuși, aceasta este prima dintre cele două eclipse solare din 2021. A doua eclipsă de Soare din anul acesta va fi totală și va avea loc la data de 4 decembrie.

„Inelul de foc” format în timpul eclipsei inelare este vizibil doar pentru scurt timp, de la o fracțiune de secundă până la peste 12 minute. Eclipsa inelară de Soare de anul trecut a durat doar 90 de secunde.

De ce au loc eclipsele inelare de Soare atât de rar?

Eclipsele solare totale au loc de obicei o dată la cinci sau șase luni, însă eclipsele inelare de Soare apar doar o dată la unul sau doi ani. Asta pentru că acest eveniment necesită anumite condiții, precum alinierea Soarelui, Lunii și a Pământului. De asemenea, Luna trebuie să fie aproape de apogeul său, adică cel mai îndepărtat punct de Terra. În acest timp, Luna ajunge la aproximativ 406.681 kilometri depărtare de noi.

În timpul oricărei eclipse solare, umbra Lunii trasează o cărare de-a lungul Pământului. În timpul unei eclipse solare totale, cea mai întunecată parte din umbra Lunii acoperă planeta noastră. Însă, în timpul unei eclipse inelare de Soare, atunci când Luna este la cea mai mare distanță de Terra, planeta noastră trece printr-o parte a umbrei Lunii care nu atât de întunecată.

Eclipsa inelară de Soare din 10 iunie 2021 va fi transmisă și online

Este foarte periculos să ne uităm direct la orice fel de eclipsă solară pentru că lumina puternică poate deteriora celulele din retină. Astfel, viziunea ar putea fi distorsionată, ochii pot deveni dureroși și pot lăcrima în mod excesiv. Uneori, aceste efecte adverse vor apărea abia după câteva ore sau zile de la observarea directă a eclipsei solare.

Așadar, dacă doriți să vă bucurați de eclipsa inelară de Soare din 10 iunie, NASA recomandă purtarea ochelarilor speciali cu filtru pentru eclipse solare. Ochelarii de soare obișnuiți nu sunt adecvați.

Eclipsa de Soare va fi transmisă în direct și online, în cazul în care nu o veți putea vedea direct pe cer.

După acest eveniment, următoarea eclipsă inelară de Soare va avea loc abia în octombrie 2023. Între timp, ne vom putea delecta privirea cu eclipsa totală de Soare din decembrie și două eclipse parțiale de Soare în 2022.

Vezi si

România va accepta o inspecţie a ruşilor la baza Deveselu dacă şi o delegaţie a ţării noastre va putea vedea baze militare din Rusia

Răspunsurile pe care SUA şi NATO le-au trimis, miercuri, Federaţiei Ruse le-ar oferi ruşilor, printre …