Un nou motiv de mândrie pentru conducerea Asociației Astronomice „Sirius” Bârlad: unul din cei doi Juniori 1 care au luat parte la faza județeană a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică s-a calificat la etapa națională, ce va avea loc la Vălenii de Munte.
În acest an școlar, etapa județeană a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică s-a desfășurat pe data de 6 mai, însă abia în aceste zile au fost afișate rezultatele. Competiția școlară s-a adresat pasionaților de astronomie, cărora le place în egală măsură disciplinele Fizică și Matematică. Spre deosebire de alte materii, Olimpiada de Astronomie se desfășoară pe patru secțiuni: Juniori 1 (clasele IV-VI), Juniori 2 (clasele VII-VIII), Seniori 1 (clasele IX-X) și Seniori 2 (clasele XI-XII).
Ca în fiecare an, Asociația Astronomică „Sirius” (AAS) Bârlad a fost reprezentată, și la această ediție, de mai mulți elevi talentați, care au reușit să obțină rezultate foarte bune. Surpriza a venit la categoria Juniori 1, unde au participat doi membri AAS, iar unul dintre ei s-a calificat la etapa națională a olimpiadei.
Concret, Cristian Silvestru, elev în clasa a VI-a la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, a obținut premiul I și biletul către faza națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică, ce va avea loc între 7-11 iunie, la Vălenii de Munte, județul Prahova. La rândul său, Petru-Vlad Munteanu, elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad și membru al Centrului Educațional YES, a obținut premiul II. Ambii sunt pregătiți de profesorul de fizică Ioan Adam, președintele AAS Bârlad.
„După cum este cunoscut, programele și proiectele educaționale AAS vizează în mod direct dezvoltarea personală a tinerilor. Din această perspectivă, încurajăm copiii să-și dorească continuu să evolueze, să se raporteze la colegii lor din țară și din străinătate ce au ca preocupare aprofundarea studierii științei cerului, domeniu care îi pasionează chiar de la vârste fragede. De-a lungul timpului, am observat la olimpicii pregătiți în cadrul AAS că participarea la concursurile școlare le permite acumularea de noi cunoștințe, le dezvoltă stima de sine și încrederea în propriile abilități, iar personalitatea copiilor se dezvoltă armonios și echilibrat. În cazul Olimpiadei de Astronomie, acumularea de noi cunoștințe vizează atât domeniul astronomiei (care nu se studiază în școală), cât și domeniul fizicii și matematicii (fiind necesare, cel puțin la Juniori, predarea unor teme pe care elevii le vor face la școală în anii superiori: principiile mecanicii, legile lui Kepler, fotometrie, trigonometrie, logaritmi etc.). De asemenea, elevii capătă abilități de mânuire a instrumentelor astronomice și de cunoaștere a bolții cerești. Copiii care prezintă un potențial mai mare decât ceilalți sau cei care descoperă că au abilități speciale în domeniul științific își doresc să afle mai multe din acest domeniu. Astfel de copii fac parte din structura MiniAAS și au dovedit și cu ocazia etapei județene a Olimpiadei de Astronomie din 6 mai 2023 că își doresc performanța”, ne-a declarat profesorul Adam.
Sursa:
Elev al „Sirius” Bârlad, calificat la naționala de Astronomie și Astrofizică
Comments are closed.