sâmbătă, 4 decembrie , 2021

Elevii din județ, avertizați în privința nocivității fumatului !

Pe tot parcursul lunii noiembrie, DSP Vaslui desfășoară activități de conștientizare a adolescenților și a tinerilor adulți în privința riscurilor utilizării noilor produse emergente cu nicotină, respectiv țigara electronică și produsele din tutun încălzit.

În fiecare an, în cea de-a treia joi a lunii noiembrie, este celebrată Ziua Națională fără Tutun, ce are drept scop conștientizarea publicului și a decidenților politici în legatură cu enorma povară socială (boli / dizabilități / decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru inițierea de modificări comportamentale și măsuri legislative adecvate.

Chiar dacă, în 2021, Ziua Națională fără Tutun a fost marcată pe 18 noiembrie, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui vor desfășura activități preventive până la finele lunii. Vizați sunt, în primul rând, liceenii din județ, cărora li se va explica pericolul fumatului, fie el chiar și prin intermediul țigării electronice sau a produselor din tutun încălzit.

Campania din acest an este un apel pentru conștientizare a pericolului ascuns, prin sloganul: „Țigările fără fum nu sunt și fără riscuri!”. Scopul campaniei este prevenirea inițierii consumului produselor din tutun încălzit și al țigărilor electronice, precum și descurajarea utilizării acestor produse promovate ca fiind mai putin nocive, prin creșterea nivelului de informare și conștientizare în rândul tinerilor din unitățile de învățământ din județul Vaslui privind nocivitatea acestor produse.

„Potrivit Societății Române de Pneumologie, circa 85% dintre pacienții cu cancer bronho-pulmonar din România sunt fumători, iar 42.000 de decese pe an se datorează fumatului. Fumatul omoară mai mult decât alcoolul, accidentele de circulație, drogurile, obezitatea și tentativele de sinucidere, toate la un loc. În județul Vaslui, datele statistice privind cazurile noi și cazurile rămase în evidență de neoplasm bronho-pulmonar se prezintă astfel: în cursul anului 2020, au fost diagnosticate 110 cazuri noi de cancer bronho-pulmonar, la finele anului rămânând în evidență 343 de cazuri, iar în primele nouă luni ale anului 2021, au fost diagnosticate 97 de noi cazuri, la finele lunii septembrie rămânând în evidență 353 de cazuri”, spun reprezentanții DSP Vaslui.

„Campania din acest an își propune creșterea conștientizării în rândul populației generale, dar în special în rândul adolescenților și adulților tineri, a riscurilor asociate utilizării noilor produse emergente cu nicotină, respectiv țigara electronică (ENDS – Electronic Nicotine Delivery Systems) și produsele din tutun încălzit (HTP – Heated Tobacco Products). Creșterea dramatică a utilizării acestora, în special de către adolescenți și adulți tineri,

reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea publică, existând o îngrijorare din ce în ce mai mare că utilizarea noilor produse ar putea cataliza tranziția la utilizarea altor produse din tutun sau a drogurilor recreative. Țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie, care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse «cu risc redus» și «fără fum». Dar, în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate, consumul noilor produse se conturează ca o amenințare la adresa sănătății populației. Conform datelor din cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății referitor la produsele nou emergente, există și riscul ca folosirea ENDS și HTP în locuri publice unde fumatul este interzis să «renormalizeze» fumatul în spații publice”, mai precizează reprezentanții DSP Vaslui.

Sursa :  http://www.monitoruldevaslui.ro/2021/11/elevii-din-judet-avertizati-in-privinta-nocivitatii-fumatului/

Vezi si

Studiu Leo Burnett | Când vine vorba despre vaccinarea împotriva Covid-19, există, într-adevăr, doar două Românii?

În contextul unor dezbateri tot mai aprige duse de cei pro- și anti-vaccinare împotriva Covid-19, …