marți, 27 septembrie , 2022

Elevii din Vaslui nu mai au teste antiCOVID. Nu se vor mai testa sãptãmâna viitoare

PANDEMIE… Elevii din judetul Vaslui nu mai au teste pentru sãptãmâna viitoare si nici nu vor mai primi. Secretarul de stat Raed Arafat a anuntat cã procesul de achizitie este blocat de una dintre firmele participante la licitatie, care a depus contestatie în instantã. “Asta ne obligã sã nu mai semnãm niciun contract pânã iese prima decizie a primei instante. Nu vom astepta dupã asta a doua instan, legea ne permite clar sã semnãm dupã decizia primei instante. Dar IGSU (Inspectoratul General pentru Situatii de Urgen), care semneazã aceste contracte subsecvente pe baza licitatiei fãcutã de ONAC, nu va putea semna din pãcate contractele subsecvente sãptãmâna asta, pânã sesaptama pronun CNSC. Sperãm sã avem pronuntarea cu celeritate în acest sens si atunci vom continua. Sunt oferte, sunt companii care au promis cã vor aduce, dar cu contestatia sunt niste reguli pe care nu avem cum sã le încãlcãsi care va trebui sã fie respectate”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai anuntat cã expertii epidemiologi vor realiza o analizã cu privire la rezultatele aplicãrii testãrii elevilor si cã orice analizã poate sã însemne ajustare, schimbare de mod de aplicare sau sã spui cã nu mai trebuie sã le fac testele aplicate elevilorAceastã analizã se face de cãtre experti, mai ales epidemiologi. La acest moment nu s-a discutat când se va începe. E posibil ca peste douã sãptãmâni sã se discute concret, dupã ce avem date din teren (cîti copii au fost descoperiti cu noul Coronavirus, dupã aplicarea testelor date de scoalã), dacã (testele) se fac corect la domiciliu sau nu, dacã trebuie fãcute la domiciliu sau nu, ca sã fim siguri cã testele si banii dati de statul român sunt folositi corect si cu rezultat. Asta e ce trebuie fãcut, a mai declarat Raed Arafat.

 

“Avem câteva milioane bune de mãsti pe care putem sã le dãm scolilor”

De asemenea, acesta a precizat cã datele vor fi coroborate si cu ceea ce se întâmplã în alte tãri: “Noi, când am început sã le implementãm (n.r. administrarea testelor), se fãceau sîn alte ri. Sunt ri unde se face acasã cu filmarea de cãtre pãrinte, sunt alte ri unde se face la clasã, dar fiecare copil îsi face singur testul sub supravegherea profesorului. Si asta e o solutie. Noi trebuie sã vedem dacã s-au depistat un numãr semnificativ, dacã au avut impact de sãnãtate publicã sau nu. Cu siguran se va veni cu anumite concluzii. Nu poti sã iei o decizie pe o aplicare de 2-3 sãptãmâni. Nu am zis cã nu sunt informatii, concluziile încã nu sunt trase. În ceea ce priveste obligativitatea purtãrii mãstilor, secretarul de stat a precizat: “putem sã distribuim o cantitate cãtre scoli, mai ales cãtre elevii ai cãror pãrinti nu pot sã achizitioneze. Acest lucru e posibil. Pentru noi, când avem decizia, infrastructura IGSU de distribuire e impresionantã, ei pot într-o zi sã ajungã în toatã tara si sã predea. Avem câteva milioane bune de mãsti pe care putem sã le dãm scolilor”.

Sursa : https://www.vremeanoua.ro/elevii-din-vaslui-nu-mai-au-teste-anticovid-nu-se-vor-mai-testa-saptamana-viitoare/

Vezi si

Au venit banii pentru recenzori!

3.865.000 lei este suma totală alocată județului Vaslui de către Guvern pentru plata persoanelor implicate în …