sâmbătă, 25 martie , 2023

Elevii intră în vacanță, dar se întorc la școală mai devreme, pe 3 ianuarie

LIBERI… Elevii vor intra, de mâine, în vacanță de iarnă. Neoficial, însă, în multe școli din județul Vaslui vacanța începe de astăzi. Ministerul Educației i-a lăsat pe directori să decidă dacă, în unitățile de învățământ pe care le conduc, se fac sau nu cursuri pe 23 decembrie. „Fiecare director de școală hotărăște, după consultarea cadrelor didactice, dacă pe 23 decembrie elevii vor desfășura cursuri cu prezență fizică sau dacă activitățile pot fi adaptate astfel încât să răspundă așteptărilor în contextul particular al sărbătorilor, în care activitățile de învățare să se poată organiza de manieră nonformală și informală, eventual printr-un proiect pe o temă care să implice întreaga familie și care să fie prezentat ulterior colegilor, după vacanța de sărbători”, a transmis ministrul Educației.

https://www.vremeanoua.ro/elevii-intra-in-vacanta-dar-se-intorc-la-scoala-mai-devreme-pe-3-ianuarie/

Elevii din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal se vor întoarce la școală pe 3 ianuarie 2022, în timp ce cei din învățământul preșcolar și primar, pe data de 9 ianuarie 2022. Pentru că vacanța de iarnă este mult prea scurtă pentru elevii din prima categorie, părinții acestora au inițiat o petiție pentru prelungirea vacanței până pe 9 ianuarie. Aceștia au adus în sprijinul lor Convenția asupra Drepturilor Copilului care spune că fiecare copil are dreptul la odihnă și la timp liber, dar și o serie de argumente ce țin de planificarea vacanței: „Există familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt este în ciclul primar. Conform ordinului actual de ministru, ei ar avea vacanțe diferite (primul până în 3 ianuarie, celălalt până în 9 ianuarie), ceea ce îngreunează planificarea activităților în familie. Revenirea la vacanța unitară de iarnă pentru toți copiii ar rezolva această problemă. Finalul de semestru este dificil pentru elevi, fiind încărcat cu teste, teze, lucrări, proiecte, referate – toate într-un ritm alert, cauzat de durata scurtă a semestrului. Așadar, o vacanță cu timp suficient pentru odihnă și recreere, fără teme, ar fi extrem de benefică. Extinderea vacanței de iarnă pentru toți copiii până în 9 ianuarie 2022 ar permite acestora să petreacă mai mult timp în aer liber, practicând sporturi de iarnă, pentru îmbunătățirea sănătății fizice și psihice”, se arată în petiția semnată de peste 128.000 de persoane.

Ministerul Educației zice „nu” extinderii vacanței: „s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță”

Ministerul Educației nu a fost însă de acord cu extinderea vacanței, răspunsul asumat fiind următorul: „Avem un grafic de învățământ/structură a anului școlar aprobată prin OM 5549/5 nov.2021 discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenți și reprezentanții elevilor, și ai părinților, și ai profesorilor. Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele de examen (Evaluare Naționala și BAC). Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilității în educație. Avem recunoașterea faptului că în educație s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță”. Potrivit ordinului de ministru adoptat pe 5 noiembrie, semestrul al II-lea va începe pe data de 17 ianuarie 2022 și se va încheia pe data de 11 iunie 2022. Vacanța de Paște va fi de două săptămâni, fiind programată în perioada 15 aprilie 2022-1 mai 2022.

Sursa : https://www.vremeanoua.ro/elevii-intra-in-vacanta-dar-se-intorc-la-scoala-mai-devreme-pe-3-ianuarie/

Vezi si

Stirile Smile FM 24 MARTIE 2023 | AUDIO

Stirile zilei prezentate de Sorin Popliuc la Smile FM @smilefmromania www.smilefm.ro