FOTO VIDEO Buncărul terorii din judeţul Vaslui. Şapte copii se ascundeau în pământ, la propriu, de teama tatălui beţiv

646x404

Caz şocant în judeţul Vaslui, unde şapte fraţi, cu vârste cuprinse între şase luni şi 16 ani, şi-au săpat un adăpost în pământ pentru a scăpa de teroarea tatălui alcoolic. Ionel Cucu, 44 ani, părintele agresiv, a fost pus sub interdicţie de magistraţii Judecătoriei Bârlad, hotărâre încălcată din prima zi. Într-un sat uitat de lume din judeţul Vaslui, într-o căsuţă dărăpănată din lut, şapte copilaşi şi mama acestora au fost supuşi unor abuzuri greu de închipuit.

Calvarul micuţilor din localitatea vasluiană Lăleşti, comuna Puieşti, a luat sfârşit în urmă cu trei săptâmâni, când mama lor a fost găsită leşinată lângă un gard, după o bătaie soră cu moartea. Mama minorilor, Lucica Cucu, 41 de ani, avea plămânii perforaţi din cauza unei fracturi costale suferite după ultima bătaie. Dacă nu ar fi ajuns la spital în timp util, copiii ar fi rămas orfani de mamă.

Legaţi cu funia Violenţa tatălui era dusă la extrem în momentele de beţie. Ionel Cucu, poreclit de săteni Abazan, îşi bătea zilnic soţia, apoi o viola. Când se simţeau ameninţaţi,  minorii se adăposteau sub un mal de pământ pentru a scăpa de furia tatălui. Altfel, riscau să fie legaţi cu funia şi sechestraţi în pod, pedeapsă aplicată de câte ori luau apărarea mamei. „Luam fraţii mai mici şi ne ascundeam aici, în groapă. Am săpat cu lopata. Şi pe noi, şi pe mama, ne-a legat de mai multe ori în pod ca să nu putem fugi. Eu am grijă de fraţii mai mici pentru că mama e bolnavă. Era bine şi la orfelinat, dar nu e ca acasă. Numai să nu fie şi tata cu noi. Tata spune că mama se culcă cu fratele nostru mai mare, care are casa lui. De asta o bătea, dar nu e adevărat”, a spus Nicoleta, fiica cea mare a soţilor Cucu.

Mama copiilor, sleită de puteri, a ajuns să-şi dorească moartea: „Mai bine m-ar mai bate o dată, poate mor. Cu mine are ce are, nu cu copiii. Îi mai bătea şi pe ei, dar mai rar.” Întreaga familie trăieşte din alocaţiile copiilor şi din ajutorul social: 835 lei/lună. Banii erau cheltuiţi, în mare parte, pentru băutură, nu pentru cele necesare copiilor. Tot copii erau trimişi la muncă în locul tatălui, motiv pentru care cei mari au abandonat şcoala.

[youtube id=”hTMEmtfRnXI” width=”600″ height=”350″]

Mama la spital, copiii la orfelinat

Incidentul care a adus cazul în atenţia autorităţilor  s-a petrecut pe 11 mai, zi în care mama copiilor a fost internată la Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad pentru investigaţii şi tratament. Tot atunci, minorii au fost internaţi la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat, Neglijat şi Exploatat (CPRU-CANE) unde au primit toată atenţia necesară şi au beneficiat de consiliere psihologică. Potrivit certificatului medico-legal nr. 175/19.05.2014, Lucica Cucu a necesitat 17-18 zile de îngrijiri medicale. În perioada cât mama şi copiii au fost în grija statului, Abazan a vândut singura avere a familie, calul din bătătură. Banii au fost cheltuiţi pentru băutură. Copiii erau foarte ataşaţi de animal şi reprezenta singurul ajutor la munca câmpului. În paralel, pe numele lui Ionel Cucu au fost deschise două dosare de urmărire penală, unul pentru rele tratamente aplicate minorului, celălalt pentru loviri şi alte violenţe.

Văcarul, cel mai rău dintre fraţi

Ionel Cucu are o reputaţie greu de egalat în toată comuna. Este cunoscut drept un scandalagiu, motiv pentru care sătenii au refuzat în acest an să-l mai angajeze văcar. Nici măcar mama acestuia nu mai vrea să audă de el. „A luat pastile contra alcoolului, dar degeaba. Nu ne mai putem înţelege cu el de câteva luni. Am opt copii, dar el este cel mai rău. Nu vreau să-l primesc în casa mea. Am auzit că nu mai are voie să stea lângă nevastă şi copii, dar nici la mine nu-l primesc. Să se ducă unde vede cu ochii”, a spus Maricica Cucu, mama văcarului.

Pus sub interdicţie

Potrivit sentinţei civile nr. 1.450 din 29 mai 2014, emisă de Judecătoria Bârlad, s-a hotărât ca pârâtul Ionel Cucu să fie evacuat temporar din locuinţa comuncă, reintegrarea minorilor şi a mamei în locuinţa familiei şi punerea sub interdicţie a tatălui violent. Acestuia i s-a interzis să se apropie la o distanţă mai mică de 100 de metri de casă, soţie şi copii, ori să-i contacteze telefonic. Hotărârea instanţei a fost pusă în aplicare pe 2 iunie, ziua în care cinci din cei şapte fraţi şi mama lor au fost aduşi acasă de reprezentanţi ai Protecţiei Copilului. Ceilalţi doi copii au rămas în grija Protecţiei Copilului pentru că au probleme medicale. Luni seara, la câteva ore după ce a fost înştiinţat că nu are voie să se apropie de familie, Ionel Cucu a intrat în casă şi a făcut un nou scandal. Nicoleta, fiica cea mare, a sunat imediat la 112 şi a cerut ajutorul poliţiei: „Nu ne-a bătut, doar a venit şi a făcut scandal”.

Îl paşte închisoarea

Pentru încălcarea interdicţiei stabilite de Judecătoria Bârlad, bărbatul riscă să ajungă după gratii. „Apelul la 112 a fost înregistrat pe 2 iunie, la ora 19.40. Colegii dela Postul de Poliţie Puieşti s-au deplasat la locul solicitării şi, într-adevăr, au constat că acesta a încălcat interdicţia. Fapta este prevăzută în Legea specială nr. 217/ 2003, privind combaterea violenţei în familie, şi prevede o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între o lună şi un an”, a declarat subcomisarul Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.

[youtube id=”-q63kVDuHSQ” width=”600″ height=”350″]

Familia Cucu este monitorizată de asistentul social al comunei de mai mulţi ani. De altfel, Primăria Puieşti i-a ajutat financiar în repetate rânduri. „Copiii au mai fost internaţi la CPRU- CANE Bârlad de două ori, dar s-a considerat că e mai bine pentru ei să fie integraţi în familie, în mediul natal”, a declarat Alina Mazilu, asistent medical comunitar. De 1 iunie, cu o zi înainte de a reveni în satul natal, cei şapte fraţi au fost sărbătoriţi de asistenţii sociali de la CPRU-CANE. Pentru prima dată în viaţa lor au primit un tort aniversar. A fost cadoul de despărţire oferit de cei care au avut grijă de ei timp de 3 săptămâni.

Vezi si

Aproape 60% dintre cetățeni declară că vor vota în mod sigur la alegerile din 9 iunie

Alianța PSD-PNL este creditată cu 46,6% din intențiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu …