miercuri, 27 octombrie , 2021

Guvernul a anunţat o schimbare majoră pentru români. Toţi viitorii miri şi părinţi trebuie să vadă asta

România digitală. Dan Nica, la „DUPĂ 20 DE ANI”: Toate actele de stare civilă vor fi reunite într-o bază de date. S-a terminat cu birocraţia

-mediafax-f

Certificatele de naştere se vor putea elibera peste doi ani direct de la spital. Părinţii nu vor mai fi nevoiţi să se plimbe cu toate actele în original pe la Primărie pentru a obţine certificatul odată cu implementarea noului sistem naţional de eliberare a certificatelor de stare civilă, a explicat duminică Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de ProTV şi pe voyo.ro.

„Vom avea sistemul naţional de eliberare a certificatelor de stare civilă. Deci certificatul de naştere se eliberează la orice spital din România, la orice primărie. Eşti părinte, te bucuri că ţi-ai născut copilul, ai uitat de partea de birocraţie. Te duci la spital cu cartea de identitate, toate actele – certificate de naştere, de căsătorie – se află într-o bază centrale de date”, a arătat ministrul.

Programul urmează să fie scos la licitaţie şi presupune scanarea tuturor actelor de stare civilă din România, din ultimii 100 de ani. Nica estimează că procesul va dura în jur de un an şi jumătate.

Potrivit acestuia, funcţionarii din primării vor avea parolă la un sistem securizat de acces care permite, în momentul în care cetăţenii ajung la ei cu diverse probleme, să île găsească imediat certificatele de naştere, de căsătorie. „Nu mai multiplici la xerox, nu mai umbli cu certificatul ăla, că trebuia să te duci cu originalul: S-a terminat”, a arătat ministrul.

Sursa: www.gandul.info

Vezi si

Primăria Găgești, prima instituție din județ care calculează automat taxele locale online și le încasează prin portalul de e-Guvernare

Primăria Găgești oferă posibilitatea plății tuturor taxelor locale și a amenzilor de pe orice dispozitiv …