sâmbătă, 4 decembrie , 2021

„Habemus Papam”! Noul PAPĂ este argentinianul JORGE MARIO BERGOGLIO

Conclavul cardinalilor l-a ales pe argentinianul Jorge Mario Bergoglio ca noul PAPĂ. Numele noului Pontif a fost anunţat în cadrul ceremoniei numite „Habemus Papam”, de cardinalul francez Jean-Louis Tauran, în calitate de protodiacon al Bisericii Romano-Catolice.

papa_francisc

Noul Papă și-a ales și numele, FRANCISC ICardinalul Jorge Mario Bergoglio are 76 de ani, s-a născut în Argentina, dar provine dintr-o familie de italieni. Din 1998, Jorge Mario Bergoglio a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal în 2001. „Fraţii mei cardinali au mers până la capătul lumii pentru a găsi un Papă. Mulţumesc!”. El s-a rugat pentru fostul papă Benedict al XVI-lea”, au fost primele cuvinte ale noului Papă. El a rostit rugăciunea „Tatăl nostru” şi a binecuvântat mulţimea adunată în Piaţa San Pietro. Francisc I a lansat un apel la „fraternitate” și „prietenie” în cadrul Bisericii. Francisc I este primul Papă din afara Europei, el fiind de origine sud-americană.

Francisc I este cel de-al 226-lea Suveran Pontif.  Procedura prin care a fost ales este una dintre cele mai rapide ale Conclavului de la Vatican. Cei 115 cardinali electori au avut nevoie de doar două zile și cinci sesiuni de vot pentru a-l alege pe noul Papă. Alegerea celui de-al 266-lea Suveran Pontif  a pus capăt unei perioade agitate, care a început la 11 februarie. În acea zi, Papa Benedict al XVI-lea a susprins pe toată lumea anunțând ca va demisiona, la vârsta de 85 de ani. În 2005, actualul Papă s-a retras din cursă, el fiind principalul contracandidat al cardinalului Joseph Ratzinger, cel care a fost atunci ales drept lider al Bisericii Catolice, sub numele de Papa Benedict al XVI-lea.

Înaintea întrunirii Conclavului, trei nume erau date ca favorite pentru ocuparea locului lăsat liber de Papa Benedict al XVI-lea. Este vorba de cardinalul Angelo Scola, Arhiepiscop de Milano, preferat şi de fostul Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea, urmat de cel al canadianului Marc Ouellet, şeful Biroului Episcopilor de la Vatican şi cel al cardianului brazilian Odilo Scherer.

Vezi si

Studiu Leo Burnett | Când vine vorba despre vaccinarea împotriva Covid-19, există, într-adevăr, doar două Românii?

În contextul unor dezbateri tot mai aprige duse de cei pro- și anti-vaccinare împotriva Covid-19, …