„Hora din străbuni” 2021 – tradiția, mai puternică decât pandemia!

„Înalta ținută artistică” a fost numitorul comun al intervențiilor participanților la conferința de presă de ieri în care organizatorii, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, și Lucian Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, au prezentat Festivalul Internațional ”Hora din străbuni”, care va avea loc în perioada 30 iulie – 1 august, și va găzdui formații artisitce din Albania, Bulgaria, Moldova, Polonia, Serbia, Ucraina și România. Ediția din acest an a festivalului, organizată într-un timp record, se vrea o replică dată de organizatorii locali pandemiei, înstrăinării și, de ce nu, îndepărtării de tradiție.

„Festivalul Hora din străbuni ilustrează tradițiile atât ale noastre, cât și ale altor țări participante la eveniment”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, una dintre instituțiile organizatoare, în debutul conferinței de presă de ieri, din sala mare a CJ, în care a fost prezentat unul dintre evenimentele majore ale acestui an: Festivalul Folcloric Internațional ”Hora din Străbuni”, ajuns la cea de-a VIII-a ediție.

În acest an, din cauza aceleiași pandemii, la manifestările din cele trei zile ale festivalului, 30 iulie – 1 august, vor participa ansambluri folclorice din Albania, Bulgaria, Republica Moldova, Polonia, Serbia, Ucraina și România, pentru ca, în ultima zi, duminică, festivalul să fie încheiat de recitalul interpretei Mioara Velicu.

„O activitate culturală foarte importantă. O manifestare care se dorește să fie de o ținută artistică foarte bună și, în consecință, am făcut toate eforturile pentru a realiza aceste lucru”, a mai spus Dumitru Buzatu.

„Reedităm această activitate culturală în municipiul Vaslui, care era o manifestare de înaltă ținută artistică. Încercăm să redevină ceea ce a fost”, a spus primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, care a adăugat că în special Centrul Civic, unde vor avea loc cele mai multe evenimente, va fi amenajat corespunzător. Edilul și-a manifestat speranța că vasluienii vor dovedi din nou înalt civism. „Sper că vremea ne va ajuta, pentru că multe manifestări vor fi în aer liber”, a mai spus Pavăl.

„Am organizat în două luni ceea ce altădată pregăteam într-un an și jumătate”, a spus Lucian Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, instituția direct implicată în organizarea festivalului. Onciu a anunțat că una dintre țările care trebuiau să participe cu o formație, Cipru, nu mai poate face acest lucru, din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri Covid 19 și intrării într-un alt scenariu.

„Nu este o ediție ușor de organizat, pentru că stăm permanent cu acest stres că un ansamblu ar putea oricând să ne transmită că nu mai poate veni”, a mai spus Onciu.

Programul manifestărilor a fost stabilit în detaliu, astfel încât se știe că, după parada ansamblurilor folclorice pe traseul Parcul Copou – Centrul Civic, între orele 18:30 și 19:30, primele momente ale festivalului vor aparține vasluienilor: în Centrul Civic vor susține spectacole grupurile „Rândurile” din Muntenii de Sus și „Floricica” din Perieni, urmate de Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” din Iași, de la ora 20:00, și Ansamblul „Bychlewianka” din Polonia, de la ora 20:30. Seara se va încheia cu evoluția, pe aceeași scenă din Centru Civic, a Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” din a Ansamblului „Diogen” din Serbia.

În cea de-a doua zi de festival, cea de sâmbătă, spectacolele vor începe în Centrul Civic la ora 19:30, când pe scenă vor păși cei din grupurile „Plaiurile Prutului” din Drânceni și „Zăstrea Muntenilor” din Muntenii de Jos.

Ei vor fi urmați de Ansamblul „Trandafir de la Moldova” din Huși, de la ora 20:00, Ansamblul „Lugojana” din Lugoj, de la ora 20:40, Ansamblul „Soneciko” din Ucraina, de la ora 21:00, pentru ca seara de folclor să fie încheiată de Ansamblul „Myzeqeja” din Albania.

Duminică, de la ora 19:30, Orchestra Profesionistă „Rapsodia Vasluiului”, va fi cea care va debuta în ultima zi de festival, urmată de grupurile „Codrenii” din Târzii, „Obârșii Negreștene” din Negrești și „Pădurețul” din Oșești. De la ora 20:00, pe scenă se va afla grupul „Hora Vasluiului”, iar de la ora 20:30, Ansamblul „Gergyovden” din Bulgaria. Festivalul va fi încheiat de prestațiile Ansamblului Național Academic „Joc” din Republica Moldova, de la ora 21:00, și, așa cum am mai spus, de recitalul cunoscutei interprete Mioara Velicu.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2021/07/hora-din-strabuni-2021-traditia-mai-puternica-decat-pandemia/

 

Vezi si

NOI MĂSURI DE RELAXARE DE LA 1 AUGUST, PURTAREA MĂȘTII RĂMÂNE OBLIGATORIE

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că masca de protecție va rămâne obligatorie …