“Hora din străbuni” s-a încheiat: Un festival autentic

La ceas de noapte, invitații Festivalului Internațional de Folclor “Hora din Străbuni” și-au luat rămas bun de la înflăcăratul public vasluian, părăsind scena cu amintiri dintre cele mai frumoase. 

hora2

 

Rând pe rând, “Araks” din Armenia, “Volodja” din Muntenegru, “Imeri” din Georgia, “Estefania Caicedo” din Columbia, “Istanbul Yeditepe” din Turcia, “Peru Multicolor” din Peru, “Zora” din Serbia și “El Candil” din Spania au avut o ultimă reprezentație în fața spectatorilor, primind încă o dată binemeritatele aplauze. Au fost cinci zile de poveste, în care organizatorii au reușit să le arate oaspeților ce înseamnă cu adevărat tradiția românească.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Folclor “Hora din Străbuni” s-a bucurat de superlativele participanților și spectatorilor, timp de cinci zile, scena Teatrului de Vară oferind un adevărat regal folcloric. Vasluienii nu au fost deloc indiferenți și, seară de seară, spectacolele s-au jucat cu casa închisă. Spanioli, sârbi, muntenegreni, peruani, columbieni, români, georgieni, vietnamezi, armeni și turci și-au deschis sipetele pline de comorile lăsate de strămoși și le-au dăruit publicului, care le-a aplaudat în picioare prestațiile.
Localnicii au avut bucuria de a vedea în acest an “Au Co” din Vietnam, “Araks” din Armenia, “Volodja” din Muntenegru, “Imeri” din Georgia, “Estefania Caicedo” din Columbia, “Istanbul Yeditepe” din Turcia, “Peru Multicolor” din Peru, “Zora” din Serbia și “El Candil” din Spania. Măreția dansurilor georgiene, grația sârboaicelor, ritmurile îndrăcite ale columbienilor au făcut parte din meniul bogat al “Horei din Străbuni”, din care s-au îndestulat toți cei prezenți.
Din România, au participat ansamblurile folclorice “Mureșul” Târgu Mureș, “Maramureșul” Baia Mare, Școala de dans românesc “Larisa și Marin Barbu”, “Trandafir de la Moldova” Huși și “Lugojana” Lugoj. În prim-plan au fost și multe formații de dansatori din județ.
Apariția lui Nea Mărin (Marin Barbu) nu a putut trece neobservată de public.
El s-a bucurat la prestația multor formații din Vaslui, care au oferit momente de artă autentică. Cunoscutul coregraf a ținut să remarce buna organizare a Festivalului, caracterizându-l drept unul dintre cele mai bune evenimente de folclor din România.
Ieri, în miez de noapte, s-a tras cortina peste Festival, lăsând în urmă multe aplauze și determinându-i pe organizatori, Centrul Creației Populare, Consiliul Județean și Primăria Vaslui, să se gândească deja la cea de-a șasea ediție a “Horei din Străbuni”, care va avea loc în 2019.

sursa:obiectivvaslui.ro

Vezi si

Concediu simultan pentru ambii părinți în familiile cu gemeni, tripleți sau multipleți. Care sunt beneficiile

Senatul a adoptat marți, tacit, un proiect de lege care prevede acordarea simultană a concediului …