Iatã ce perle au cules corectorii vasluieni la bac

Subiectele de la prima probã scrisã a examenului de Bacalaureat din 2015, cele de la Limba si literatura românã, au fost, potrivit cadrelor didactice si elevilor, printre cele mai usoare din ultimii ani. Totusi, absolventii care au trecut mai rar pe la scoalã au întâmpinat probleme în a le rezolva si au încercat sã reproducã din amintiri informatii care s-au dovedit a fi lacunare sau chiar false, modul de exprimare al elevilor fiind îndoielnic. Perlele acestora au stârnit hohote de râs în rândul corectorilor, dar în acelasi rând au provocat îngrijorare. 

bac

 

Desi elevii care au participat în acest an la Bacalaureat s-au bucurat excesiv, precizând cã subiectele la limba românã au fost “floare la ureche”, au început sã aparã si primele perle. Din “putul” gândirii absolventilor de liceu din judetul Buzãu (la Vaslui se corecteazã tezele din judetul Buzãu, iar tezele elevilor din judetul Vaslui sunt corectate la Botosani), au apãrut câteva perle, ale elevilor care s-au luat la trântã cu limba românã. Absolvenţii de liceu de la profilul Real au avut la subiectul al III-lea al probei de Limba si literatura românã de caracterizat un personaj dintr-un text narativ apartinând lui Ion Creangã, Marin Preda sau George Cãlinescu. Elevii trebuiau sã precizeze curentul si epoca în care se încadreazã autorul repectiv, sã scrie despre arta construirii personajului. Nu trebuia neglijat nici statutul personal, psihologic, moral al personajului ales. Unii dintre candidati au croit o caracterizare “personalã” a lui Moromete, personajul principal din opera cu acelasi nume a lui Marin Preda.

“Moromete ironiza pe toatã lumea cu glumele lui de prost gust”.

“Moromete este un personaj ironic deoarece pare nepãsãtor în legãturã cu faptul cã acel câine mâncase brânzã “.

“Moromete citea ziarul înainte acasã de câteva ori pentru a nu se bâlbâi si a nu se face de râs”.

Si Ion Creangã a dat bãtãi de cap unor absolventi de liceu:

“Harap Alb este o poveste scrisã de Ion Luca Caragiale”.

“Harap-Alb ajunge la Ros împãrat si se cãsãtoreste cu el” sau “Harap-Alb este tipul intelectualului naiv”

“La final participa calul lui Harap-Alb si pãsãrica fetei”.

În rest, din tezele venite de la Buzãu am aflat definitia piticismului:

“Copiii trebuie sã facã un sport fizic, încã de mici, pentru a se feri de piticism.”

Nici “sportul” nu a rãmas nemazilit: “Sportul are si dezavantaje în viata unui om deoarece sãnãtatea le este de prisos” Iar obezitatea este tratatã cu multã seriozitate: “Supraponderabilitatea este în rândul persoanelor de vârsta unu, a doua si chiar a treia” . Pentru a dovedi cã sportul este o disciplinã mult mediatizatã în scolile buzoiene, un elev este de pãrere cã: “Ilie Nãstase care a practicat toatã viata tenisul la vârsta pe care o are, una înaintatã, se miscã si beneficiazã de o sãnãtate mult mai bunã în comparatie cu persoanele statice.”

Vezi si

Serbarea Florilor la Vaslui

Cea de a 8-a editie a Serbarii Florilor va incepe vineri, 17 mai de la …