sâmbătă, 18 ianuarie , 2025

Inspectorii DSV au început monitorizarea pestei porcine și a trichinelozei înainte de Crăciun

Având în vedere că ne apropiem de Crăciun și că cetățenii consumă cantități mai mari de carne de porc, inspectorii din cadrul DSVSA Vaslui au intensificat controalele în județ. Măsura a fost luată în scopul eliminării riscurilor îmbolnăvirii populației de trichineloză, precum și pentru a se preveni apariția virusului pestei porcine africane în județ.

În intervalul 29 noiembrie 2021 – 7 ianuarie 2022, inspectorii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui vor desfășura controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare și răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA). Potrivit reprezentanților instituției, controalele vizează modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea PPA, a condițiilor sanitar-veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare și certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc sau care conțin carne de porc.

Pentru prevenirea răspândirii virusului PPA în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, DSVSA Vaslui împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au constituit echipe mixte care vor efectua controale în trafic pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne. Controalele vizează verificarea modului de sacrificare a porcilor în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine. Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar-veterinar. De asemenea, vizează verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerțului cu porcine vii și cu carne proaspătă și produse din carne, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA. Nu în ultimul rând, se va verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor vii, cărnii și a produselor din carne.

„Inspectorii DSVSA Vaslui vor verifica respectarea normelor în vigoare prinvind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum și peştelui şi produselor din pescuit. Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni sunt: pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.). Piețele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari care vor sancționa comercializarea produselor în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare. Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar veterinar. Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită va fi acordată verificării condițiilor sanitare veterinare și de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale (de ex. târguri de Crăciun)”, au precizat reprezentanții DSVSA Vaslui.

Fără trichineloză de Crăciun

Totodată, pentru că se apropie Crăciunul și foarte mulți cetățeni cumpără carne și preparate din carne de porc, specialiștii DSVSA Vaslui recomandă populației să achiziționeze atât carnea cât și alte produse de origine animală numai din unități sau spații autorizate sanitar-veterinar, întrucât au fost supuse controlului sanitar-veterinar și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Și asta pentru a evita îmbolnăvirile de trichineloză.

„Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviți alți oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește conform legii. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate și sunt destinate doar consumului propriu! Solicitați vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru: a verifica starea de sănătate a animalului; a vă da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol; a asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferință și a respecta cerințele de bunăstare a animalelor. În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră e bolnav, nu riscați sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului, dar numai dacă acesta este identificat și înregistrat. Nu consumați carnea și nu o preparați până nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella sppiralis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți”, mai precizează reprezentanții DSVSA Vaslui.

Aceștia atrag atenția că este obligatorie examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei. Probele se recoltează la porcii domestici obligatoriu din pilierii diafragmatici (două formațiuni musculare, fusiforme, în forma literei V, care se găsesc între ficat și stomac – fiind o prelungire a diafragmei, probă relevantă pentru examenul trichineloscopic). Costul unui examen trichineloscopic este între 24,99 – 93 lei, în funcție de metoda utilizată (trichineloscopie directă sau digestie artificială), în timp ce vânzarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 – 40.000 lei.

„Punctele în care se poate face examenul pentru Trichinella sppiralis în județul Vaslui sunt următoarele: Circa de Control Alimente din Piața «Traian» și Circa de Control Alimente din Piața Centrală (municipiul Vaslui), Circa de Control Alimente din Piața «Sfântul Ilie» și Circa de Control Alimente din Piața Mică (municipiul Bârlad), Circa de Control Alimente din Piața «Victoriei» Huși, Circa de Control Alimente din Piața Centrală Negrești și Circa de Control Alimente din str. doctor Emil Juvara nr. 2  (lângă Notariat) Murgeni. Programul de lucru va fi între orele 7.00-17.00 (luni-vineri) și 7.00-11.00 (sâmbătă-duminică). În zilele de 25-26 decembrie și 1-2 ianuarie este închis. Examenul trichineloscopic se va efectua și de către medicii veterinari de liberă practică din localitățile rurale”, mai spun medicii veterinari.

La nivelul DSVSA Vaslui și al circumscripțiilor sanitar-veterinare, în perioadele 29 noiembrie – 24 decembrie 2021 și 27 decembrie 2021 – 7 ianuarie 2022, va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică (va fi afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitar-veterinare). Pentru ca persoanele să poată anunța unele suspiciuni de toxiinfecții alimentare apărute în urma consumului de alimente, a fost instituit serviciul de permanență la sediul instituției. Acestea pot face sesizările prin intermediul numărului de telefon 0235/421.121 sau al faxului 0235/421.278, apelabile din orice rețea de telefonie, precum și pe e-mail (office-vaslui@ansvsa.ro).

Sursa : https://www.monitoruldevaslui.ro/2021/12inspectorii-dsv-au-inceput-monitorizarea-pestei-porcine-si-a-trichinelozei-inainte-de-craciun/

 

Vezi si

Vasluienii sunt obligați să colecteze separat deșeurile textile

De la 1 ianuarie, populația nu mai poate depozita la întâmplare articolele de îmbrăcăminte vechi …