La această dată, sistemul antigrindină din România este funcţional pe o suprafaţă de 270.000 de hectare de culturi agricole, dar suprafaţa totală care ar trebui protejată se ridică la două milioane de hectare. În zonele unde sunt lansate rachete antigrindină, care sunt de fapt vectori cu ioni de argint, protecţia culturilor este de 80-90% pe un areal de 15-20 de kilometri pătraţi.
Ministerul Agriculturii va investi în judeţul Vaslui aproape o jumătate de milion de euro pentru patru baterii antigrindină, amplasate în comunele Creţeşti, Buneşti-Avereşti, Codăeşti şi Soleşti. Fiecare punct de lansare va costa peste 100.000 de euro, iar staţiile vor proteja o suprafaţă agricolă de aproximativ 120.000 de hectare.
Comconstruct SRL Vaslui este firma care a câştigat licitaţia publică pentru construcţia a două dintre bateriile antigrindină, respectiv cele care vor fi montate în punctele Creţeşti şi Buneşti-Avereşti. Contractul de execuţie este în sumă de 700.000 de lei, beneficiar fiind Centrul Zonal de Coordonare “Moldova” Iaşi. La nivel judeţean, cele două baterii antigrindină vor face parte din Grupul de Combatere Huşi.
“Investiţiile vor fi făcute cu bani de la bugetul statului, aşa că staţiile vor fi administrate de stat. Vor primi informaţii de la centrele meteo când trebuie să acţioneze împotriva norilor de grindină. În prealabil, se va lua legătura cu Romatsa, pentru ca în zona respectivă să nu treacă vreun avion. Foarte important este faptul că aceste sisteme pot acţiona şi în ceea ce priveşte atragerea de precipitaţii în zona noastră”, a declarat Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui.
Sursa:obiectivvaslui.ro