Investiţii pentru promovarea turismului

Vasluiul nu se află, practic, pe harta zonelor cu potenţial turistic. Chiar dacă există locuri pitoreşti care ar putea fi exploatate, agroturismul este, încă, la început de drum.

movila lui burcel

 

Potrivit administratorului public al judeţului, Valeriu Caragaţă, pe termen scurt şi mediu, se va pune un accent deosebit pe reabilitarea staţiunii de la Ghermăneşti şi introducerea într-un circuit turistic a mănăstirilor: “Nu va fi uitată şi a fost prinsă în strategia de dezvoltare a judeţului, partea de sănătate socială. Vor fi continuate investiţiile la centrele medico-sociale şi se are în vedere construirea unui nou spital pentru boli infecţioase. Apoi, ne vom ocupa Ghermăneşti fiindcă se ştie ce a fost acolo. Vrem să redăm staţiunea vasluienilor. Pentru turism, avem în proiect un complex muzeal al satului românesc. Va fi un izvor de istorie privind rădăcinile noastre. Vom începe cât de curând acest complex, pe care îl vom lega de o serie de mănăstiri din judeţ pentru a promova şi turismul ecumenic”.

Ca peste tot în Moldova, şi în Vaslui există numeroase lăcaşe de cult, cu o tradiţie bogată şi pline de comori.
Mănăstirea Floreşti este una dintre cele mai impozante monumente din eparhia Huşilor. A fost construită în secolele XVI-XIX, în stil romantic. Deţine o icoană făcătoare de minuni adusă aici de mitropolitul Veniamin Costachi, în 1805, pictată de un necunoscut în secolul XVIII. A fost împodobită cu aur şi argint de Doamna Ecaterina, soţia lui Constantin Vodă Mavrocordat, în 1749. Ansamblul Mănăstirii Floreşti se află în partea de vest a judeţului, la 25 de kilometri de Vaslui.
Mănăstirea Moreni este un alt aşezământ monahal important, amintit încă din secolul al XVI-lea, ca schit, în timpul domniei lui Petru Rareş. Desfiinţat de comunişti în 1958, a renăscut şi apoi a înflorit ca mănăstire, după 1989. Atunci s-au construit biserica-paraclis, turnul-clopotniţă, chilii, ateliere de pictură, croitorie, tricotaje şi broderie liturgică, muzeul de artă religioasă, precum şi o bibliotecă de carte rară. Mănăstirea se află la 10 kilometri de Vaslui şi adăposteşte moaştele sfinţilor Tarahie, Prov şi Andronic, aduse de la Ierusalim.
Situată la 13 kilometri de comuna Zorleni, Mănăstirea Bujoreni a fost întemeiată la mijlocul secolului al XVI-lea, ca schit de călugări. Aşezat într-un loc izolat, s-a numit prima dată Măgaru, iar pentru scurt timp, Murgeni. Din documente reiese că lăcaşul de cult a fost fondat de familia Bujoreanu, în anul 1606, în timpul domniei lui Ieremia Movilă.
Şi Movila lui Burcel aşteaptă turişti. Aflată la 25 de kilometri de Vaslui, între comunele Micleşti şi Codăeşti, este un alt loc de încărcat de istorie, legat de bătălia de la Vaslui din 1475. Denumirea a fost luată de la Purcel, un personaj legendar din povestirile lui Ion Neculce. Vasile Alecsandri este cel care i-a schimbat numele în Burcel, toponim care se păstrează şi astăzi.

Sursa:Obiectiv

Vezi si

Avionul Londra – Chisinau a aterizat de urgenta la Iasi din cauza unei alerte cu bomba

Avionul companiei WIZZ AIR care opera cursa Londra-Chișinău a aterizat de urgență pe Aeroportul Internațional …