Istoria stiloului – de la instrumentul primitiv din trestie, la obiectul de lux

Chiar dacă trăim într-o eră a tehnologiei, scrisul cu penița cu cerneală nu și-a pierdut încă farmecul, dovadă fiind cursurile și atelierele de caligrafie care au devenit tot mai apreciate în ultima perioadă. Astăzi, aceste instrumente de scris cunosc o varietate de modele și culori, să nu mai vorbim despre stilourile de lux, însă, v-ați întrebat vreodată cine a fost inventatorul lor și când au apărut?

Antichitatea – primele atestări ale strămoșului stiloului de azi

Primul concept de stilou a fost folosit în Egiptului Antic (3000 – 2800 î. Hr.), odată cu inventarea papirusului. Acesta nu era tocmai un stilou în adevăratul sens al cuvântului, ci un instrument primitiv din bucăți de trestie sau papură. Acestea erau prevăzute în centru cu o gaură tubulară care aveau capacitatea de a absorbi o cantitate mică de lichid colorat pentru a așterne cuvintele pe „hârtie.” Săpăturile arheologice de la Pompei au scos la iveală penițe de cupru ceea ce atestă că și latinii foloseau aceste instrumente de scris încă din sec. I î. Hr.

Evul Mediu – evoluția scrisului și a preciziei execuției

Această perioadă a adus un progres notabil în ceea ce privește perfecționarea instrumentelor de scris. Treptat, stilourile din trestie și papură au fost înlocuite cu penele de pasăre, conform scrierilor Sfântului Isidor din Sevilla. Pentru ca o pană să devină un instrument de scris, exista un adevărat ritual al transformării acesteia. În primă fază era degresată temeinic, apoi era spălată și uscată de mai multe ori. Nevoia de scris a determinat perfecționarea constantă a acestui instrument, astfel că, în secolul X, arabi creează rezervorul pentru stilou. Aceasta este perioada care a marcat și evoluția scrisului din punct de vedere al aspectului caligrafic și al controlului caracterelor.

Epoca Modernă și Contemporană – de la peniță la tocul cu rezervor, apoi la obiectele de lux sau de colecție

Penița a reprezentat o bună perioadă instrumentul standard de scris pentru multe generații și culturi. Pe la sfârșitul secolului XIX, aceasta au început să fie treptat înlocuită cu penița de metal. Însă, cel care a revoluționat istoria stiloului este inventatorul și omul de știință român Petrache Poenaru (1799-1875). El a brevetat la Paris primul stilou cu rezervor din lume sub titulatura „Condeiul portăreţ fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală.” Perioada contemporană, pe fondul tehnologizării, a adus schimbări semnificative asupra tuturor articolelor de papetărie, fie că vorbim despre instrumente de scris, dosare din plastic și alte rechizite.

În zilele noastre, stiloul poate servi atât ca instrument de scris, cât și ca un obiect de mare clasă. Există colecționari care au cheltuit averi semnificative pentru a procura diverse mărci și modele. În funcție de marcă, acesta poate simboliza și poziția socială a deținătorului.

Suntem curioși, câți dintre voi mai folosiți stiloul ca instrument de scris în viața de zi cu zi?

Sursa: https://bunadimineata.ro/de-dimineata/istoria-stiloului-de-la-instrumentul-primitiv-din-trestie-la-obiectul-de-lux/

Vezi si

O salată făcută acasă poate conține 10 pesticide. Cum ajung în legume și fructe și de ce nu putem scăpa de unele substanțe

Legumele și fructele vândute în piețe și magazine pot fi acoperite cu pesticide cu rol …