Iunie, luna vieților salvate: campanie de donare de sânge la Bârlad!

Întrucât, în ultima perioadă, asistăm la o scădere dramatică a numărului donatorilor de sânge din județ, iar stocurile sunt aproape epuizate, Centrul Județean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Bârlad și Asociația „Îngeri pe două roți” au inițiat campania „Și tu poți salva o viață!”, derulată pe parcursul întregii luni iunie.

 

De când a izbucnit pandemia de SARS-CoV-2, Centrul Județean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Bârlad se confruntă cu o scădere considerabilă a numărului de donatori. Asta în ciuda faptului că, din când în când, grupuri de jandarmi, pompieri, militari, polițiști locali, polițiști de frontieră, motocicliști, rugbiști bârlădeni și alte categorii de persoane se prezintă la Centru și donează sânge.

Astfel, pe lângă apelul public lansat, în februarie, către toți potențialii donatori și la care au răspuns afirmativ numeroase persoane din județ, conducerea CJTS Bârlad a inițiat, zilele trecute, o campanie de donare de sânge. Și asta pentru că este nevoie de o donare regulată de sânge, întrucât acesta poate fi stocat doar pentru o perioadă de timp limitată. Pentru a-i determina pe cetățenii fără probleme de sănătate să treacă pragul Centrului în speranța că vor veni în sprijinul semenilor bolnavi, ce necesită transfuzii de sânge, conducerea instituției a postat, luni, 31 mai, pe pagina de socializare a unității un mesaj important, prin care anunța derularea, împreună cu Asociația „Îngeri pe două roți”, a campaniei de donare de sânge „Și tu poți salva o viață!”.

„Stimați locuitori ai judetului Vaslui, Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad organizează, pentru prima dată, în perioada 01-30 iunie 2021, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, campania «Și tu poți salva o viață!», în colaborare cu Asociația «Îngeri pe două roți» a Clubului Bikerboyz Bârlad! Vă invităm într-un număr cât mai mare să luați parte la evenimentul nostru care va fi plin de surprize plăcute oferite de sponsorii campaniei donatorilor de sânge”, este invitația lansată de conducerea CJTS Bârlad către donatorii de sânge.

Așa cum prevăd protocoalele, recoltarea de sânge se face în condiții stricte de siguranță, de către personal medical calificat, materialul de recoltare fiind steril și de unică folosință, deci nu prezintă risc de îmbolnăvire. Donarea de sânge se face la un interval de minimum două luni, fără a depăși cinci donări pe an pentru bărbați și patru donări pe an pentru femei. Au nevoie de transfuzii de sânge femeile cu complicații ale sarcinii (avort, sarcină extrauterină, hemoragii declanșate înainte, pe parcursul sau după naștere), copiii cu anemie severă, persoanele cu traumatisme severe datorate unor accidente, bolnavii de cancer, persoanele care sunt supuse unor intervenții chirurgicale, bolnavii suferinzi de talasemie (boală hematologică cu transmitere genetică în care organismul produce prea puțină hemoglobină) și hemofilie (boală hematologică cu transmitere genetică care apare prin moștenirea unor factori de coagulare anormali).

Cine poate deveni donator?

„Dacă sunt donatori la prima donare, este obligatoriu ca pacienții să își facă analizele înainte să vină la noi și să nu fie diagnosticați cu vreuna din bolile Hepatita B și C, HIV/SIDA, Sifilis, ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă, malarie, boli de piele, etc. Aceștia trebuie să aibă între 18 și 50 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puțin 60 de kilograme, în vreme ce bărbații, cel puțin 65 de kilograme. Persoana trebuie să aibă puls regulat, 60-100 bătăi/minut, și tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 și 180 mmHg, iar pe cea diastolică, între 60 și 100 mmHg. Alte condiții sunt: să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc.), femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Este bine de știut că, în ziua de dinaintea donării, pacienții nu trebuie să consume alcool sau alimente bogate în grăsimi. De asemenea, este important să se hidrateze bine și să se odihnească. În cazul celor care lucrează și în schimbul de noapte, nu trebuie să doneze sânge în dimineața următoare”, spun reprezentanții CJTS Bârlad.

În dimineața recoltării sângelui, donatorii pot servi la micul dejun o ceașcă de ceai sau de cafea, fructe ori legume, precum și un croissant sau gem pe pâine. Nu trebuie consumate alimente bogate în proteine și grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar și cea slabă). Înainte de a dona și după, pentru un interval de o oră, donatorii nu trebuie să fumeze.

Pe lângă satisfacția că salvează efectiv copii sau adulți în stare critică, au și câteva beneficii materiale. Pentru fiecare priză de sânge (0,4 litri), donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu (în ziua donării), plata a doar jumătate din abonamentul lunar la transportul în comun (valabil doar pentru bârlădeni), precum și de șapte tichete de masă.

Pentru a putea face acest gest umanitar, donatorii trebuie să aibă asupra lor actele de identitate și o adeverință de la medicul de familie prin care se atestă că sunt sănătoși. Odată ce acest lucru a fost confirmat și de analizele efectuate de personalul Centrului, sângele colectat de la donatori va ajunge la pacienții care au foarte mare nevoie de prețiosul lichid pentru a supraviețui, fie că este vorba despre victime ale diverselor accidente (casnice sau rutiere) ori despre bolnavi care necesită intervenții chirurgicale. Spre exemplu, pentru o intervenție pe cord, ar fi nevoie de cel puțin 7-8 pungi cu sânge. Și cum problemele cardiace sunt tot mai frecvente, și nevoia de sânge este mai mare.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2021/06/iunie-luna-vietilor-salvate-campanie-de-donare-de-sange-la-barlad/

Vezi si

Vești bune pentru vasluienii care au programate nunți în perioada următoare

RELAXARE… Luna iulie aduce noi măsuri de relaxare a restricțiilor, iar printre pincipalele evenimente vizate …