duminică, 24 octombrie , 2021

Lapte, corn și mere pentru școlarii din online!

La rectificarea bugetară, Guvernul României a alocat sume suplimentare “Programului pentru Școli al României”, respectiv pentru distribuția de lapte, corn și mere către preșcolari și elevi, județului Vaslui fiindu-i alocată suma de 3,697 milioane lei. Nu se știe însă modalitatea prin care vor fi distribuite aceste produse, având în vedere faptul că unitățile de învățământ sunt în acest moment închise din cauza pandemiei de Covid 19! O situație asemănătoare, apărută în urma suspendării cursurilor în semestrul II al anului școlar trecut a fost rezolvată de Consiliul Județean Vaslui prin redistribuirea acestor produse către asistații social din județ.

lapte si corn

Guvernul dorește să continue “Programul pentru Școli al României”, program prin care se dorește atragerea tuturor elevilor și preșcolarilor la cursuri, asigurându-li-se tuturor un pachet conținând produce lactate și de panificație, precum și fructe sau legume sub formă de salate. Astfel, pentru acest program, în cadrul anunțatei rectificări bugetare, a fost alocată o sumă totală de 160,311 milioane lei, județului Vaslui revenindu-i un mai puțin de 3,697 milioane lei.

Teoretic, fiecare dintre cei circa 44 de mii de preșcolari și școlari vasluieni ar trebuie să beneficieze săptămânal, pe durata derulării cursurilor din acest an școlar, gratuit, de 2 porții de lapte, o porție de produse lactate, de 2 porții de mere și, zilnic, de produse de panificație constând în biscuiți sau cornuri, după un program prestabilit la nivelul fiecărei unități școlare, la fel ca anul trecut. Problema se va pune în ceea ce privește distribuția acestor produse, dat fiind că cursurile școlare sunt suspendate în totalitate până la începutul lunii decembrie, iar actuala situație epidemiologică datorată Covid 19 ar putea presupune prelungirea acestei suspendări cel puțin până la vacanța de iarnă, poate chiar până la sfârșitul primului semestru.

Pe surse, se vehiculează propunerea ca produsele să ajungă și să fie stocate la nivelul fiecărei unități de învățământ, urmând a fi împărțite săptămânal elevilor, prin intermediul părinților acestora, însă, deocamdată, se mai așteaptă precizări. La fel de posibil este însă ca mari cantități de produse lactate, de panificație sau mere, toate produse perisabile, să nu ajungă la beneficiari, tocmai din cauza măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu SARS Cov 2 în vigoare sau care ar putea fi implementate, și să rămână în depozitele producătorilor ori ale școlilor.

O situație asemănătoare, apărută ca urmare a suspendării cursurilor școlare în al doilea semestru al anului școlar trecut, începând din 11 martie 2020, dată de la care nu s-a mai făcut distribuția pentru elevi a cornului, laptelui și fructelor, a fost soluționată în luna august de către Consiliul Județean, instituție în sarcina căreia se află gestionarea acestui program la nivelul județului Vaslui. Astfel, celor 352.431 de produse contractate și achitate pentru semestrul II li s-a schimbat destinația, către organizații umanitare, unități sanitare, de asistență socială, de îngrijire și asistență medico-socială sau în favoarea beneficiarilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat din județ, iar produsele respective au ajuns la circa 18 mii de beneficiari.

Cât despre așa numitele măsuri educative de promovare a unei alimentații sănătoase, respectiv pe vizite la ferme sau unități de procesare, eventual însoțite de degustări, ori “organizarea de activități de grădinărit la nivelul școlii” ce trebuiau implementate în cadrul “Programului pentru Școli al României” în acest an, și pentru care fuseseră alocați nu mai puțin de 1,762 milioane lei, se pare că și acestea vor fi amânate pentru vremuri mai bune, iar banii, cheltuiți pe alte nevoi mai presante.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2020/12/lapte-corn-si-mere-pentru-scolarii-din-online/

Vezi si

Google Photos va afișa colajele Memories și în interfața pentru desktop

Luând forma unor colaje de poze și animații mai mult sau mai puțin reușite, amintirile …