miercuri, 27 octombrie , 2021

Locuință de suprafață incendiată, descoperită în situl arheologic „Cetățuia” – comuna Albești

Descoperire foarte interesantă făcută, zilele trecute, de o echipă de arheologi din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, condusă de dr. Alexandru Berzovan, cercetător științific în cadrul Institutului de Arheologie din Iași. Aflați în situl arheologic „Cetățuia”, situat pe raza satului Corni-Albești, comuna Albești, aceștia au scos la lumină, pe lângă fragmente de obiecte confecționate din ceramică, și resturile unei locuințe de suprafață incendiate, ce datează din perioada secolelor V – III înainte de Hristos.

Vestea a fost dată chiar de doctorul în istorie veche și arheologie Alexandru Berzovan (35 ani), în prezent cercetător științific în cadrul cercetător științific în cadrul Institutului de Arheologie din Iași. Prin intermediul unei postări pe pagina sa de socializare, acesta și-a anunțat prietenii virtuali că a finalizat cercetarea în situl arheologic „Cetățuia”, comuna Albești, unde au fost scoase la lumina zilei resturile unei locuințe de suprafață incendiate, ce datează din perioada secolelor V – III înainte de Hristos.

„Am încheiat cu bine șantierul arheologic din Cetățuia, de la Albești, județul Vaslui. Materialul arheologic descoperit nu a fost foarte bogat, a constat mai ales în fragmente ceramice destul de fragmentare și un singur vas reîntregibil, sugerând o locuire de scurtă durată. În schimb, am avut șansa de a surprinde resturile unei locuințe de suprafață incendiate, iar constatările pe care le-am efectuat privind arhitectura ei sunt dintre cele mai prețioase. Datele surprinse aici se adaugă celor pe care le-am obținut în ultimii ani în microzona Dobrovăț și ne oferă o frescă cât se poate de interesantă asupra arhitecturii locuințelor din spațiul Est-carpatic la nivelul secolelor V – III î.Hr. Dar un șantier arheologic nu înseamnă doar știință și descoperiri, ci implică munca unei echipe întregi. În acest sens, țin să mulțumesc în primul rând colectivului Muzeului «Vasile Pârvan» Bârlad pentru implicare, îndeosebi drd. Mircea Oancă și dr. Mircea Mamalaucă. Mulțumesc, de asemenea, studenților Daniel Lificiu (Universitatea «Dunărea de Jos» Galați) și Răzvan Mureșan Olahut (Universitatea de Vest Timișoara) pentru participare. Răzvan a traversat o țară întreagă pentru a putea participa la săpăturile de aici… Nu în utimul rând, îi mulțumesc din suflet și lui Adam Ovidiu-Bogdan, care și-a răpit din timpul său liber pentru a veni pe șantier și a ne da o mână de ajutor. Mulțumesc, de asemenea, și Primăriei comunei Albești pentru cooperare și pentru cei patru muncitori harnici de care am avut parte. Acestea fiind spuse, peste o săptămână voi începe un alt șantier, într-o altă cetățuie din cea de-a doua epocă a fierului, la Dobrovăț, în județul Iași, un loc drag sufletului meu”, este mesajul postat de cercetătorul ieșean pe 12 septembrie.

Despre lucrările efectuate în acest sit arheologic a scris, pe 6 septembrie, și fostul prefect al județului Marcel Lăudatu, aflat la acel moment în concediu de odihnă.

„Judeţul Vaslui deține un patrimoniu istoric impresionat. Fără activitatea unor oameni dedicaţi nu putem valorifica pe deplin monumentele semnificative ce aşteaptă în continuare să fie descoperite. Am participat pentru câteva momente la activitatea specifică a arheologilor în sit alături de Alexandru Berzovan, arheolog în cadrul Academiei Române, din cadrul Institutului de Arheologie din Iași, şi Mircea Oancă, arheolog la Muzeul «Vasile Pârvan» din Bârlad. Am discutat despre problemele întâlnite în teren, precum şi despre acţiuni referitoare la ocrotirea şi protejarea monumentelor istorice”, a postat fostul prefect pe contul său de facebook.

Sursa : http://www.monitoruldevaslui.ro/2021/09/locuinta-de-suprafata-incendiata-descoperita-in-situl-arheologic-cetatuia-comuna-albesti/

Vezi si

Primăria Găgești, prima instituție din județ care calculează automat taxele locale online și le încasează prin portalul de e-Guvernare

Primăria Găgești oferă posibilitatea plății tuturor taxelor locale și a amenzilor de pe orice dispozitiv …