Locurile de muncă din România, mai periculoase ca niciodată: cifrele care te sperie dacă vrei să te angajezi

Siguranța la locul de muncă nu a fost niciodată o prioritate pentru angajatorii români, iar această realitate se reflectă într-o serie stufoasă de accidente care, din păcate, sunt mai dese ca niciodată.

Numărul accidentelor la locul de muncă a explodat în ultimul deceniu în România. Deși perioada pandemiei s-ar putea să mai fi domolit un pic statisticile pentru că oamenii fie au lucrat de acasă, fie au întrerupt producția, în perioada 2015 – 2019, se identifică un trend îngrijorător. Așa am ajuns în situația în care anul premergător pandemiei a fost cel mai mare de după intrarea țării noastre în Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Monitorului Social, proiect al Friedrich – Ebert – Stiftung România.

Ce se întâmplă la locul de muncă în România

„În 2020, reducerea activităților economice datorată pandemiei COVID-19 a adus și o scădere a numărului accidentelor de muncă. Conform definiției utilizate de Eurostat, un accident de muncă este definit ca fiind “un eveniment distinct în cursul muncii care duce la vătămări fizice sau psihice”. Raportările includ doar accidentele mortale și non-mortale care implică mai mult de 3 zile calendaristice de absență de la locul de muncă”, se arată în raport.

După cum se menționează în aceeași analiză și probabil că te-ai fi așteptat, accidentele la locul de muncă din România sunt cu mult peste media la nivelul Uniunii Europene. Ca referință, la nivel european, comparația se face în termen de „rată a incidentelor” – de exemplu, numărul accidentelor soldate cu decese la suta de mii de angajați. România s-a situat la acest indicator pe un sumbru loc I în 2013, 2014 și 2015, iar în 2020 se află pe locul IV, conform economedia.ro.

Punctual, dincolo de cifre și statistici, chiar și în 2020, probabilitatea ca un român să-și piardă viața în urma unui accident de muncă a fost de două ori mai mare decât în restul blocului comunitar, de 2,5 ori mai mare decât în Polonia și de 1,5 ori mai mare decât în Cehia, de exemplu. 
accidente-de-munca-1-scaled-1

Vezi si

Sistemul de semaforizare din Barlad va fi modernizat

Primăria Municipiului Bârlad a început lucrările la modernizare a sistemului de semaforizare. În primă fază, …