Mai bine de trei sferturi dintre profesorii vasluieni, în grevă de avertisment!

NEMULȚUMIRI… Mai bine de trei sferturi dintre profesorii din județul Vaslui s-au aflat în grevă de avertisment în intervalul orar 11:00-13:00. Aceștia au intrat la ore doar pentru a-i supraveghea pe elevi, însă nu au desfășurat activități didactice. „Dacă Guvernul va neglija semnalul de astăzi (n.r. ieri), se va ajunge la grevă generală”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hancescu. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, toate școlile din Huși și Bârlad, care au membri de sindicat, s-au aflat ieri în grevă. În Vaslui, 75% dintre unitățile de învățământ s-au alăturat demersului. „În Sindicatul Liber din Învățământ Zona Huși, ponderea participanților este de 85%, în Sindicatul Învățământ „Tutova” – 67,13% dintre membrii de sindicat, iar în Sindicatul „Didactica” – 80%”, a precizat inspectorul general școlar județean, prof. Elena Mustață.

Principala nemulțumire a sindicaliștilor este neaplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017, potrivit cărora salariile personalului din învățământ trebuie să fie majorate cu 16%. În opinia liderului US „Didactica” Vaslui, la mijloc e vorba doar de „o voință politică. Haideți să ne uităm la prețul la care au fost achiziționate aceste teste noninvazive: este dublu față de cel din farmacii. Deci, nu e normal să ni se spună mereu că nu sunt bani, dar să se facă contracte oneroase pentru oamenii lor de partid. Toată presa a vorbit că prețurile au fost aproape duble, nu este normal acest lucru. Dacă se va adopta ordonanța de urgență prin care cei din învățământ vor fi, din nou, exceptați de la aplicarea prevederilor Legii 153/2017, vom picheta sediul Guvernului, se va creiona un grafic pe zile cu delegațiile participante, spre exemplu luni vor participa anumite județe, marți alte județe și tot așa. Anumite categorii de angajați au beneficiat de prevederile acestei legi din 2017, mă refer la toți cei din administrația locală, inclusiv la Poliția Locală. Alții au beneficiat din 2018, spre exemplu cadrele medicale. Este absurd și anormal să fim, din nou, exceptați de la prevederile acestei legi”, a explicat liderul Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui, prof. Sorin Țiplea.

Sindicaliștii cer alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației

Potrivit sindicaliștilor, protestul este provocat, totodată, de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federațiilor sindicale din educație și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat în ultima lună: „1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic); 2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației; 3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017; 4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; 5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă; 6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune”, se arată în comunicatul de presă transmis de Federatia Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Sursa : https://www.vremeanoua.ro/mai-bine-de-trei-sferturi-dintre-profesorii-vasluieni-in-greva-de-avertisment/

Vezi si

Serbarea Florilor la Vaslui

Cea de a 8-a editie a Serbarii Florilor va incepe vineri, 17 mai de la …