duminică, 3 decembrie , 2023

Manifestarea cultural-științifică „Veșnicia faptelor lui Ștefan cel Mare”, comemorează 519 ani de la trecerea în veșnicie a voievodului moldovean

Cu ocazia împlinirii a 519 ani de la trecerea din istorie în veșnicie a renumitului voievod Ștefan cel Mare, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui în colaborare cu Consiliul Județean Vaslui organizează Manifestarea cultural-științifică „Veșnicia faptelor lui Ștefan cel Mare”. Evenimentul, care se va desfășura duminică, 2 iulie 2023, ora 12.30, în Centrul Civic al municipiului Vaslui, are ca scop comemorarea și prăznuirea marelui conducător moldav, Ștefan cel Mare și Sfânt.

Manifestarea va începe cu o slujbă de pomenire oficiată de preoți din Protopopiatul Vaslui, care vor aduce un omagiu voievodului și vor rosti rugăciuni pentru sufletul său. Apoi, vor avea loc scurte prezentări ale personalității lui Ștefan cel Mare, în care vor fi evidențiate realizările și contribuțiile sale remarcabile în istoria Moldovei. De asemenea, vor fi depuse coroane în memoria voievodului, simbolizând recunoașterea și respectul pentru faptele sale deosebite.

Înainte de manifestare, va avea loc vernisajul expoziției „Moștenirea patrimoniului muzeal ștefanian”, care se va desfășura în Sala „Multimedia” a Muzeului Județean Vaslui, începând cu ora 12.00. Această expoziție are ca scop readucerea în atenția publicului vizitator personalitatea marelui voievod al Țării Moldovei și evidențierea moștenirii culturale și istorice pe care acesta a lăsat-o în urmă. Vizitatorii vor avea ocazia să admire obiecte și artefacte din epoca lui Ștefan cel Mare, precum și să înțeleagă mai bine contextul istoric în care acesta a trăit și a acționat.

Ștefan cel Mare a fost un lider remarcabil al Moldovei în perioada sa de domnie, între anii 1457 și 1504. El a fost cunoscut pentru curajul său în luptă, abilitățile diplomatice și pentru faptul că a reușit să consolideze și să extindă teritoriul Moldovei în fața amenințărilor externe. De asemenea, Ștefan cel Mare a fost un mare ctitor, construind numeroase biserici și mănăstiri în întreaga țară, care au devenit adevărate simboluri ale culturii și spiritualității moldovenești.

Manifestarea cultural-științifică „Veșnicia faptelor lui Ștefan cel Mare” este o ocazie de a aduce un omagiu acestui mare voievod și de a-i recunoaște contribuțiile semnificative în istoria Moldovei. Prin intermediul evenimentului și al expoziției, publicul va avea oportunitatea de a se apropia mai mult de figura lui Ștefan cel Mare și de a înțelege importanța sa în dezvoltarea și afirmarea Moldovei ca un stat puternic și independent.

Noi organizăm manifestări dedicate marelui domnitor, în așa fel încât memoria să fie în continuare păstrată și noi să ne facem datoria ca urmași ai lui. Având în vedere că la Podul Înalt încă nu se poate intra, deoarece este în restaurare și sperăm ca până la sfârșitul anului să fie gata, ne desfășurăm activitățile în Centrul Civic al Vasluiului. În acest an avem o expoziție extrem de interesantă ca parte a manifestărilor dedicate Zilei de 2 Iulie. Vrem ca această zi să rămână una de referință pentru vasluieni și nu numai”, a spus Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Astfel, cu ocazia acestui eveniment, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean Vaslui își propun să promoveze și să păstreze memoria acestui mare voievod, contribuind astfel la cunoașterea și aprecierea valorilor culturale și istorice ale Moldovei.

 

Vezi si

Ziua Nationala va fi sarbatorita la Vaslui

Primăria Vaslui organizează spectacole de Ziua Națională doar  cu artiști și formații locale, în afirmare: Printre …

Comments are closed.