sâmbătă, 13 aprilie , 2024

Vasluienii divorțează cel mai târziu

Dintre români, vasluieni divorțează cel mai târziu, după 18,8 ani, în rural, și după 21 de ani de căsătorie, în mediul urban, bărbații la o vârstă medie de 47 de ani, iar femeile la 43 de ani. Potrivit datelor din 2022 județul nostru se află și printre puținele județe din țară în care divorțul e mai „popular” la sate decât la orașe.


În urmă cu 33 de ani, în primul an de după Revoluție, România avea un divorț la fiecare 6 căsătorii încheiate, în vreme ce în 2022 rata a ajuns la un divorț de 3,5 căsătorii. Deci, aproape dublu. Românii divorțează acum mult mai des, dar și mult mai repede. Căsătoria rezistă însă cel mai bine în județul Vaslui, cel puțin asta rezultă din datele statistice.

Vasluienii divorțează după cei mai mulți ani de căsătorie și la cele mai înaintate vârste. Cel puțin în orașe, căsătoria nu cunoaște rivalitate ca rezistență în țară, cu cei 21 de ani petrecuți împreună înainte de divorț, vasluienii întrec toți românii, următorii în această statistică fiind gălățenii, cu 18 ani de căsătorie înainte de a se despărți. În mediul rural, cei care aleg să se despartă o fac după 18,8 ani, în medie, petrecuți în mariaj, o proporție depășită doar de ialomițeni, cu o perioadă de căsătorie de 19,4 ani.

Bărbații vasluieni divorțează la o vârstă medie de 47 de ani, în vreme ce femeile la 43 de ani, vârstele cele mai înaintate din țară, timișorenii, spre exemplu, alegând să divorțeze la 43 de ani, bărbații, și 39 de ani, în cazul femeilor.

La nivel național, în medie, divorţul apare cu cea mai mare frecvenţă la grupa de vârstă 40-44 ani, atât în cazul bărbaților (18,4% dintre divorţuri), cât şi în cazul femeilor (17,5% dintre divorţuri), urmată, în cazul bărbaţilor, de grupa de vârstă 45-49 ani (17,5% dintre divorţuri) şi în cazul femeilor, de grupa de vârstă 30-34 ani (17,3% dintre divorţuri).

Numărul femeilor în vârstă de până la 30 ani care au divorţat a fost de 2,3 ori mai mare decât numărul bărbaţilor aparţinând aceleiaşi grupe de vârstă.

Începând cu vârsta de 50 de ani, numărul bărbaţilor care au divorţat crește semnificativ față de cel al femeilor: de 1,4 ori la grupa de vârstă 50-54 ani, de 1,6 ori la grupa de vârstă 55-59 ani şi de 1,9 ori la grupa de vârstă 60 ani şi peste

Vârsta medie a soţilor la divorţ a fost de 44,3 ani pentru bărbaţi şi de 40,7 ani pentru femei. Comparând vârsta medie la divorţ cu vârsta medie la căsătorie (34,4 ani pentru bărbaţi şi 31,4 ani pentru femei) se poate observa în cazul cuplurilor care au divorţat că secvenţa de viaţă maritală durează, în medie, 9,9 ani pentru bărbaţi, respectiv 9,3 ani pentru femei.

Divorţurile s-au pronunţat, în 43,5% dintre cazuri, din vina ambilor soţi, în 10,2% din cazuri din vina soţului, în 3,8% dintre cazuri din vina soţiei şi 42,5% din alte cauze.

În 11 judeţe numărul divorţurilor a fost mai mare în mediul rural: Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Vaslui şi Vrancea; în toate celelalte judeţe numărul de divorţuri a fost mai mare în mediul urban decât în cel rural.

În două judeţe s-au înregistrat peste 1000 cazuri de divorţ, respectiv în judeţele Constanţa și Argeș; în Municipiul Bucureşti s-au înregistrat 2016 cazuri de divorţ, reprezentând 8,7% din numărul total de divorţuri înregistrat la nivel naţional. Cel mai mic număr de divorţuri s-a înregistrat în judeţele Caraș-Severin (164 divorţuri) şi Covasna (198 divorţuri).

Cea mai mare rată a divorţialităţii s-a înregistrat în judeţul Argeș (1,68 divorţuri la 1000 locuitori), iar cea mai mică rată de divorţialitate s-a înregistrat în județul Caraș-Severin (0,54 divorțuri la 1000 locuitori).

Comparativ cu celelalte ţări din Uniunea Europeană, în anul 2021 (ultimul an pentru care sunt date disponibile la nivel european), România, cu o rată a divorțurilor de 1,4‰, s-a situat sub media europeană (1,7‰). Cele mai mici rate de divorţialitate la nivel european s-au înregistrat în Malta (0,6‰) și Slovenia (1,1‰), iar cele mai mari rate de divorţialitate s-au înregistrat în Lituania (2,8‰), Letonia (2,5‰) și Suedia (2,3‰).

Vasluienii divorțează cel mai târziu

Vezi si

Au început înscrierile pentru observatori la alegerile locale și europarlamentare

Persoanele care doresc să se înscrie ca observatori la alegerile locale și europarlamentare din 9 …

Comments are closed.