În perioada 2-4 octombrie 2015 s-a desfășurat la Durău workshopul DINFO la bilanț, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui în cadrul proiectului „Decizii informate prin instrumente adecvate de orientare în carieră’’.
Obiectivul principal al evenimentului a constat în realizarea unei analize globale a întregii activități desfășurate prin proiect, facilitarea interacțiunii dintre diversele categorii participante la proces și extrapolarea rezultatelor obținute în acțiuni viitoare, în vederea asigurării sustenabilității proiectului, proiectul DINFO aflându-se la finalul perioadei de implementare.
La workshop au participat 154 de persoane: 96 elevi din grupul țintă al proiectului, 3 reprezentanți ai agenților economici parteneri în proiect, un reprezentant al presei locale, 11 directori dintre care 6 de la liceele de unde s-a recrutat grupul țintă și 43 membri din echipa de proiect.
Evenimentul a fost deschis de dna prof. Gabriela Plăcintă, Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui și manager de proiect care, după cuvântul de bun venit adresat participanților, a prezentat o sinteză a principalelor rezultate obținute în proiect. Cu analize detaliate pe fiecare activitate în parte au venit coordonatorii de proiect respectiv dna Daniela Laic, Coordonator Experți Consiliere Profesională, dna Daniela Pracsiu, Coordonator Firme de Exercițiu și dna Olimpia Tănase, Coordonator Îndrumător Practică. Dna Rodica-Daniela Jitcă-Horoiță, Expert Obiective Orizontale a vorbit pe scurt despre acțiunile dedicate obiectivelor orizontale desfășurate în proiect și în special despre evenimentul dedicat obiectivelor orizontale cu titlul ,,DINFO – Dincolo de prejudecăți!’’, subliniind faptul că prin aceste acțiuni s-a dorit nu doar informarea dar și creșterea gradului de conștientizare a elevilor cu privire la anumite concepte privind obiectivele orizontale gen prejudecată, stereotip, cyber-bulling, discriminare, dezvoltare durabilă.
Evenimentul a continuat cu cele 6 ateliere de lucru, 3 pe consiliere, 2 pe practică și unul pe firme de exercițiu, în care s-au dezbătut în prima parte aspecte de interes pentru activitățile vizate cum ar fi rolul consilierului în luarea deciziei, elevul de azi – profesionistul de mâine, despre primii pași spre o carieră de succes prin stagiile de pregătire practică și despre firma de exercițiu, un pas important în planificarea carierei. Având în centru activități practice, interactive, gen jocuri de rol, atelierele de lucru s-au bucurat de implicarea totală a elevilor. După cum declara Gabriel Birda, elev la Liceul Ștefan Procopiu și participant la atelierul de lucru pe practică, ,,acțiunea a fost binevenită și foarte atractivă pentru că am putut arăta o parte din activitățile desfășurate în service-ul auto unde am făcut stagiul de practică’’. Elevii de la cele două ateliere de practică au avut de rezolvat câte o problemă profesională cu care s-au confruntat la practica la agenții economici. Pentru a identifica avantajele consilierii, la unul din ateliere pe consiliere fiecare elev a primit trei „omuleţi” de culori diferite, reprezentând elevul înainte de activitatea de consiliere, în timpul consilierii şi elevul după ce a fost consiliat. Sarcina elevilor a constat în identificarea unor emoții, gânduri, temeri, stări afective și aşteptări în fiecare dintre cele trei situaţii. În partea a doua a atelierelor de lucru moderatorii au solicitat elevilor să-și exprime opinia privind beneficiile pe care le-au resimțit în cadrul DINFO după care s-au analizat modalitățile de valorificare a rezultatelor obținute și s-au propus măsuri concrete ce pot fi implementate în viitor.
În după-amiaza primei zile s-a desfășurat un atelier în aer liber cu elevii cu titlul ,,Să protejăm mediul înconjurător!’’. Dotați cu mănuși și saci de plastic, elevii s-au implicat activ într-o acțiune de ecologizare pornind din Durău pe două trasee spre cabana Fântânele și cascada Duruitoarea. În paralel, membrii echipei de proiect au luat parte la un atelier de bune practici în care discuțiile s-au axat pe identificarea bunelor practici din proiect, aspecte pozitive și negative din implementare și modalități de asigurare a sustenabilității proiectului.
În ziua a 2-a au fost prezentate măsurile de promovare a proiectului și instrumentele de asigurare a sustenabilității pe componenta promovare. Dna Georgeta Lumei, Expert Informare și Publicitate a subliniat necesitatea promovării proiectului ca măsură de sprijin a activităților implementate, în vederea creșterii gradului de informare și educare a publicului țintă, fapt care, în timp, poate conduce la schimbări pozitive de percepție, opinie și atitudine la nivelul acestuia.
Finalul a aparținut celor 6 raportori care au prezentat pe rând concluziile rezultate din dezbaterile în cadrul atelierelor de lucru. Ca măsuri de asigurare a sustenabilității identificate în atelierul firmelor de exercițiu, dl Sergiu Romașcu, Director Adjunct al Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu a precizat: ,,Ne propunem menținerea celor două laboratoare firme de exercițiu înființate în DINFO și utilizarea manualului-ghid pentru activitatea unei firme de exercițiu. Am introdus începând cu noul an școlar 2015-2016 cursul opțional de educație antreprenorială la două clase a XII-a. Ne dorim înființarea unei <<biblioteci>> cu materiale utile activităților firmelor de exercițiu. Nu în ultimul rând, pentru un schimb de bune practici, ne-am gândit să organizăm întâlniri între elevii din liceul nostru care au făcut parte din grupul țintă al proiectului DINFO și elevi implicați în proiectul DATA în care suntem beneficiari și pe pe care tocmai l-am început.’’
Proiectul „Decizii informate prin instrumente adecvate de orientare în carieră’’ a debutat în 25 aprilie 2014 și se va finaliza în 24 octombrie 2015. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!