Municipiul Vaslui, printre ”orașele de mâine”!

Municipiul Vaslui a fost desemnat printre orașele finaliste la concursul internațional „Orașele de mâine”, remarcându-se cu proiecte dezvoltate în cadrul programului URBACT, vizând incluziune socială și construirea brandurilor pentru orașele inteligente din Europa. Proiectul prezentat de municipalitea vasluiană se referă la reabilitarea unor spații nefolosite, foste puncte termice de cvartal, și transformarea acestora în centre ce vizează incluziunea socială.

clubul-pensionarilor-800x445

Orașul Vaslui a dezvoltat un proiect intitulat „Când spațiile nefolosite și goale devin centre de incluziune socială” (When unused and empty spaces become the centres of social inclusion), un concept ce a câștigat titlul de exemplu de bună practică în cadrul Programului URBACT. Încurajați de acest succes, municipalitatea vasluiană a demarat un amplu process de refuncționalizare și modernizare a unor locații aflate într-o avansată stare de degradare, respectiv foste puncte termice de cvartal nefuncționale. Orașul Vaslui s-a numărat printre câștigătorii competiției, proiectul remarcându-se prin realizarea reabilitării  a patru centre ce vizează incluziunea socială. Este vorba de Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Buna Vestire” și Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Sfântul Nicolae”Ambele centre au fost finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere“, Domeniul de intervenție 1.1. – „Planuri integrate de dezvoltare urbană“, Sub-domeniul – „Centre urbane”, cu o valoare estimată de 530.000 Euro, vizând o suprafață utilă de 669 mp și un număr de 144 beneficiari.

Un alt obiectiv cuprins în proiect este Centrul de zi pentru copii școlari Bucuria, cu o arie utilă de 226 mp și care a fost reabilitat cu 30% fonduri de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale și 70% din bugetul local. Costurile investiției au fost de 169.000 Euro. În sfârșit, Centrul cultural „Alexandra Nechita”, care a avut cost de investiție de 110.000 Euro, alocată în totalitate de la bugetul local, având o capacitate de 150 locuri pe scaune și dotat cu echipament de sunet profesional.

Peste 60 de proiecte au fost depuse la acest concurs internațional, și, dintre acestea, 9 proiecte, între care cel al Vasluiului, au fost declarate finaliste ale acestui concurs ajuns deja la cea de-a 8-a ediție. Cele 9 proiecte finaliste pot fi consultate pe: https://www.citiesoftomorrow.ro/finalists-2020/.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2021/01/municipiul-vaslui-printre-orasele-de-maine/

Vezi si

NOI MĂSURI DE RELAXARE DE LA 1 AUGUST, PURTAREA MĂȘTII RĂMÂNE OBLIGATORIE

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că masca de protecție va rămâne obligatorie …