O altă toamnă, aceleaşi metehne: Vaccinul antigripal întârzie

DSP Vaslui a solicitat Ministerului Sănătăţii 60.125 de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Campania de vaccinare antigripală gratuită de anul acesta va începe abia după jumătatea lui noiembrie, cu o lună mai târziu decât în celelalte ţări europene, dar oficialii Ministerului Sănătăţii nu par îngrijoraţi. Ei susţin că, până în decembrie, când se aşteaptă primele cazuri de gripă, pacienţii cu risc de complicaţii vor fi imunizaţi. Evident, cine apucă, pentru că statul a comandat doar jumătate din numărul de doze pe care le cerea de obicei.
Până acum, Ministerul Sănătăţii comanda anual un milion de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea bătrânilor, copiilor şi gravidelor. Doar 500.000 de fiole vor ajunge acum la medicii de familie. Dacă e nevoie, vom mai cumpăra, spun oficialii. Puţin şi târziu, rezumă medicii campania de vaccinare.
„Se practică în mod normal la sfârşitul lui octombrie, începutul lunii noiembrie. Acum era perioada propice pentru administrarea vaccinului, astfel încât să existe suficient timp să se formeze anticorpi împotriva gripei”, spun medicii de familie.
Cei care nu vor să aştepte îşi pot cumpăra singuri vaccinul antigripal de la farmacie. Preţul ajunge la 30 de lei pentru o doză.
Din păcate, cu toate că de la o zi la alta sunt tot mai mulţi vasluieni afectaţi de infecţii respiratorii, în depozitul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) nu a ajuns nici o doză de vaccin antigripal. Instituţia a solicitat Ministerului Sănătăţii 60.125 de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Anul trecut, în judeţ au fost imunizate doar 12.500 de persoane.
De menţionat este faptul că gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii şi se transmite uşor de la om la om din cauza condiţiilor favorizante, cum ar fi aglomerările urbane, colectivităţile de copii şi adolescenţi. Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă. Virusul se transmite pe cale aeriană, direct, prin tuse, strănut sau, indirect, prin obiecte proaspăt contaminate.
Una dintre metodele eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor este vaccinarea antigripală, care protejează numai faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv (cuprinse în reţeta vaccinului), nu şi faţă de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar au evoluţie mai uşoară. Vaccinarea trebuie efectuată în stare bună de sănătate, singura contraindicaţie fiind alergia la proteine de ou. Perioada în care este bine să fie administrat vaccinul este în presezon, adică lunile octombrie-noiembrie ale fiecărui an.
Până în prezent, nu au fost raportate cazuri de gripă pe teritoriul ţării, iar numărul infecţiilor respiratorii acute se încadrează în nivelul aşteptat pentru această perioadă. Bugetul din acest an al campaniei de imunizare susţinute de Ministerul Sănătăţii este de 11 milioane de lei, la fel ca anul trecut.

Portal de informare împotriva gripei

Asociaţia „Pro Imunizare” a relansat portalul de informare www.stopgripa.ro şi propune autorităţilor continuarea implementării măsurilor de eficientizare a programului naţional de imunizare împotriva gripei. Prin intermediul portalului, românii pot afla cele mai noi informaţii despre gripă şi evoluţia acesteia la nivel naţional şi global.
„Avem nevoie de implementarea unor campanii de informare a publicului larg, care să mărească gradul de acceptare a vaccinării antigripale, astfel că am venit în întîmpinarea acestei nevoi prin portalul www.stopgripa.ro“, a declarat dr. Oana Falup Pecurariu, preşedintele Asociaţiei „Pro Imunizare”.
Portalul va fi dezvoltat pentru a include şi informaţii utile pentru medici şi specialişti, dar şi pentru autorităţi, prin studii şi exemple de succes din ţările care au reuşit să o obţină a rată a vaccinării de 75% pentru vârstnici, în concordanţă cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Totodată, Asociaţia „Pro Imunizare” salută iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a implementa un proces de achiziţie multianuală a necesarului de vaccin antigripal şi speră că autorităţile să continue iniţiativele de înlăturare a barierelor birocratice şi administrative care îngreunează procesul de vaccinare.
„Un studiu realizat în septembrie, în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicină a Familiei şi Societatea Română de Microbiologie, a identificat o serie de disfuncţionalităţi în desfăşurarea activităţii de vaccinare antigripală, printre care se numără întârzierea procesului de imunizare anuală, care ar trebui definitivat în octombrie, numărul insuficient de doze de vaccin achiziţionate, care reduce rata vaccinării la nivelul grupelor de risc, procesul greoi de preluare a vaccinurilor de la direcţiile de sănătate publică, sistemul greoi de raportare a vaccinării“, se arată într-un comunicat al asociaţiei.
Studiul propune şi o serie de măsuri pentru eficientizarea programul de imunizare împotriva gripei, între care furnizarea dozelor de vaccin gripal de către direcţiile de sănătate publică direct la cabinetele medicilor de familie, pentru a-i degreva de această sarcină administrativă, organizarea de campanii de informare/educare a persoanelor care, prin natura ocupaţiei, pot transmite gripa celor din categoria cu risc crescut (angajaţii din serviciile publice), includerea farmaciilor în circuitul vaccinării, astfel încât cei interesaţi vor putea să cumpere vaccinul şi să se şi vaccineze în farmacie.

Sursa: obiectivaslui.ro

Vezi si

Serbarea Florilor la Vaslui

Cea de a 8-a editie a Serbarii Florilor va incepe vineri, 17 mai de la …