duminică, 24 octombrie , 2021

O bunicutã a rãmas fãrã agoniseala de-o viatã: doi ieseni au înselat-o prin metoda “Accidentul”

În ciuda numeroaselor avertizãri ale politistilor si ale presei, metoda “Accidentul” continuã sã facã victime în judetul Vaslui. Cea mai recentã loviturã a fost datã în comuna Albesti, acolo unde o femeie si un bãrbat din judetul Iasi au reusit sã pãcãleascã o bãtrânicã de 90 de ani sã le dea 24.000 de lei, pe motiv cã o rudã de-a sa care a fost implicatã într-un accident rutier are nevoie de bani pentru a fi operatã. Pe fir au intrat si politistii vasluieni, care au reusit sã-i prindã pe cei doi si sã-i trimitã în spatele gratiilor pentru cel putin 30 de zile.

telefon

Cele douã persoane din judetul Iasi sunt bãnuite de sãvârsirea infractiunii de înselãciune prin metoda “Accidentul”. “La sfârsitul sãptãmânii trecute, politistii Sectiei 1 Politie Ruralã Vaslui au finalizat cercetãrile în cadrul unui dosar penal întocmit pe numele unui bãrbat de 27 de ani si al unei femei de 32 de ani, ambele persoane fiind bãnuite de sãvârsirea infractiunii de înselãciune. În urma cercetãrilor efectuate s-a stabilit faptul cã, la data de 25.06.2020, în jurul orei 19:00, acestea ar fi contactat telefonic o femeie de 90 de ani, din comuna Albesti, judetul Vaslui, cu scopul de a o induce în eroare cu privire la implicarea unui membru al familiei acesteia într-un accident rutier. În acest sens, femeii i s-a solicitat o anumitã sumã de bani, apelantii pretinzând, în mod nereal, cã ar detine calitãti oficiale si cã i-ar putea oferi ajutor. Mai mult, persoanele bãnuite s-ar fi deplasat ulterior la domiciliul persoanei vãtãmate, de unde ar fi ridicat suma de bani pretinsã la telefon. Prejudiciul total cauzat persoanei vãtãmate este de peste 24.000 de lei” a precizat purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui. Sub coordonarea unitãtii de parchet competente, politistii vasluieni au propus luarea mãsurii arestãrii preventive fatã de cele douã persoane, instanta de judecatã admitînd propunerea. Astfel, persoanele în cauzã au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Suportul de specialitate a fost asigurat de cãtre Directia Operatiuni Speciale.

Mare atentie la astfel de înselãciuni

Pentru a se îmbogãti, infractorii utilizeazã calitãti false (în general rudã cu victimele înselãciunilor, avocat, doctor, magistrat) si solicitã telefonic diferite sume. Banii sunt ceruti sub pretextul cã rude apropiate (fiu, fiicã, ginere) sunt în spital sau au fost retinute de organele de politie pentru sãvârsirea unor accidente de circulatie (cu victime decedate sau rãnite grav). Banii solicitati reprezintã onorariul avocatului sau trebuie plãtiti victimei presupusului accident, pentru a fi evitatã întocmirea unui dosar penal si pedeapsa cu închisoarea. Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, usor de impresionat, care au membri din familie în strãinãtate si care detin bani la domiciliu. În prima fazã, sunt contactate pe telefoanele fixe, fãrã afisaj electronic automat al numãrului apelant, aceasta fiind o mãsurã de precautie a infractorilor. Pentru reusita unor astfel de actiuni, acestia mizeazã pe mai multi factori: incapacitatea de a evalua veridicitatea situatiei în stare de anxietate si conditii presante; empatia sau compasiunea ridicatã a victimei înselãciunii, precum si predispozitia acesteia de a se încrede usor în oameni. De cele mai multe ori, pe fondul emotiilor si al agitatiei, victimele nu mai retin detaliile discutiilor si sunt usor influentabile, astfel încât, cu foarte mare usurintã, acceptã sã transfere sume importante pe numele unor persoane pe care nu le cunosc, indicate de cãtre escroci.

Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Politia vã recomandã insistent:

Dacã sunteti contactati de pe un numãr pe care nu îl cunoasteti de cãtre o persoanã care se dã drept rudã, sau care pretinde cã vorbeste în numele unei rude, cereti cât mai multe detalii, din care sã vã convingeti de identitatea celui în cauzã, respectiv de realitatea informatiilor detinute cu privire la persoana la care se face referire. Verificati dacã situatia de urgentã este realã prin apelarea persoanei vizate (sot, sotie, fiu, fiicã, nepot, nepoatã etc.) la numãrul de telefon pe care îl cunoasteti deja sau pe care îl aveti salvat în agenda telefonicã.

Nu dati curs instructiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind cã reprezintã rudele implicate într-un accident rutier.

Nu depuneti sume de bani în conturile unor persoane pe care nu le cunoasteti si nu furnizati bani unor persoane necunoscute. Aceeasi recomandare trebuie sã o aveti în vedere dacã persoane necunoscute vã solicitã, sub orice pretext, sã reîncãrcati cartele telefonice.

Oricine poate fi implicat într-un accident de circulatie, dar într-un moment critic ca acesta, singura urgentã este cea medicalã, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât si autorul unui accident rutier, nu au nevoie de bani ca sã primeascã îngrijiri medicale de urgentã.

În cazul în care primiti un astfel de telefon, anuntati imediat Politia prin apel la 112, asteptati recomandãri din partea unui politist si respectati-le întocmai!

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/o-bunicuta-a-ramas-fara-agoniseala-de-o-viata-doi-ieseni-au-inselat-o-prin-metoda-accidentul

Vezi si

Google Photos va afișa colajele Memories și în interfața pentru desktop

Luând forma unor colaje de poze și animații mai mult sau mai puțin reușite, amintirile …