„O scrisoare pierdută” nu a fost pe placul tuturor absolvenților vasluieni: „mi-a căzut fața când am văzut subiectul III”

Comedia lui Caragiale nu i-a înveselit pe toți absolvenții de liceu, care au susținut prima probă scrisă la BAC, cea la limba și literatura română. Unii dintre ei au ieșit chiar supărați din sala de examen pentru că nu se așteptau să cadă, la subiectul III, “O scrisoare pierdută”. “Mi-a căzut fața când am văzut subiectul III. Nu mă așteptam să cadă comedia, mai ales că a mai fost o dată, acum doi-trei ani. Dintre toți autorii canonici, fix pe Caragiale și-au găsit să-l dea, sunt alții care nu au mai picat de nu știu când. Mie nu mi se pare chiar o operă ușoară. Eu am scris, dar nu atât cât aș fi vrut sau, mai bine zis, nu cum mi-aș fi dorit”, a spus unul dintre candidați.

Alții s-au gândit că poate se mai întâmplă o dată coincidența de anul trecut, când “Moara cu noroc” a căzut atât la simulare, cât și la examen. “M-am gândit că poate mai pică o dată Tudor Arghezi și Ion Barbu, poate de data asta inversat. Nu mi s-au părut subiecte ușoare, dar nici foarte grele. Nu mi-a plăcut deloc subiectul I B în care trebuia să argumentezi dacă întâlnirea cu o personalitate produce sau nu emoție. Cred că se dorea să se vadă dacă suntem creativi, dar în astfel de momente nu știu câtă inspirație mai ai. Am scris niște “floricele”, dar nu sunt pe deplin mulțumit”, a mai spus un candidat. Pentru absolvenții conștiincioși, în schimb, subiectul III nu a fost o surpriză. “Toate operele aveau șanse să cadă la subiectul III, eu nu am subestimat niciuna, le-am învățat pe toate pentru că îmi place să fiu sigur pe mine. De ce să stau cu frică sau să risc să iau o notă pe care nu mi-o doresc la un examen atât de important, când pot să aloc câteva zile și să învăț toate operele?!”, întreabă retoric unul dintre candidați.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, din cei 2333 candidați înscriși la proba de limba și literatura română, au fost prezenți 2296 de persoane, iar 37 au lipsit. Cei care au fost prezenți au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele. În prima parte, aceștia au avut de rezolvat, indiferent de profilul sau specializarea pe care au urmat-o, mai multe cerințe pe baza unui text din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”. La partea a doua a subiectului I, candidații au avut de scris un text de minimum 150 cuvinte în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”. Subiectul al II-lea a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – „Întunecare”. La subiectul al III-a, au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care cei de la profilul umanist să prezinte particularitățile unui personaj dintr-o comedie studiată, iar cei la profilul real/tehnologic să prezinte particularitățile unei comedii studiate.

Citește pe: https://www.vremeanoua.ro/o-scrisoare-pierduta-nu-a-fost-pe-placul-tuturor-absolventilor-vasluieni-mi-a-cazut-fata-cand-am-vazut-subiectul-iii/

 

Vezi si

Ziua Națională a României a fost marcată la Vaslui printr-un ceremonial militar și religios

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au debutat cu un ceremonial militar și religios în …