Un ofiţer din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vaslui a fost detaşat timp de doi ani în serviciul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în Republica Mali pentru a participa la Misiunea Multinaţională Integrată de Stabilizare din Mali (MINUSMA).
Maiorul Marian Panfil a fost detaşat în perioada 2016 – 2018 în Mali pentru a participa la Misiunea Multinaţională Integrată de Stabilizare din Mali (MINUSMA). Pentru activităţile desfăşurate şi modul în care şi-a îndeplinit misiunile încredinţate, ofiţerul a primit medalia ONU pentru serviciu în cadrul MINUSMA.
În luna noiembrie 2016, în urma unui examen organizat de către Serviciul de Selecţie şi Recrutare al ONU, maiorul Marian Panfil a fost acreditat să execute evaluări operaţionale ale unităţilor propuse pentru rotire, înaintea dislocării lor în zona de misiune. Acest tip de evaluări au loc în ţările de origine ale unităţilor şi se desfăşoară în conformitate cu procedurile de lucru specifice ale ONU.
Ofiţerul a participat la cinci misiuni de evaluare operaţionale : membru în cadrul echipei de evaluare a unităţilor de poliţie constituite ale Republicii Bangladesh în anul 2017, iar ulterior, şef de echipă în alte patru astfel de misiuni în Republica Nigeria (2017, 2018), Republica Benin (2018) şi Republica Burkina Faso (2018).
De asemenea, pe durata turului de serviciu, jandarmul vasluian a fost selecţionat de către conducerea Componentei de Poliţie a MINUSMA să participe la două cursuri de formare profesională destinate personalului ONU, care s-au desfăşurat în Uganda şi în Italia la CoESPU.
”Ofiţerul a activat în această perioadă ca expert în domeniul ordinii publice, la cartierul general al misiunii cu sediul în localitatea Bamako, în cadrul Biroului de Operaţii al Componentei de Poliţie a MINUSMA. Printre responsabilităţile avute de către acesta în teatrul de operaţii se pot enumera: organizarea, conducerea/coordonarea şi executarea de misiuni operative în zone cu grad de risc ridicat (patrulări comune cu forţele maliene de securitate, escorte VIP, protejarea personalului populaţiei locale şi a personalului ONU pe durata unor activităţi evaluate ca având grad de risc ridicat, etc.).,coordonarea unităţilor de poliţie constituite, acordarea de consiliere şi sprijin de specialitate comandamentului acestor unităţi pentru buna executare a misiunilor încredinţate; organizarea şi conducerea de sesiuni de formare profesională pentru efectivele acestor unităţi pentru a asigura un nivel de pregătire corespunzător exigenţelor organizaţiei; realizarea de inspecţii lunare cu privire la capacitatea operaţională a unităţilor de poliţie constituite”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vaslui.
Citeste mai mult: adev.ro/pfeo2w