Peste 13.000 de apeluri false la 112

Lună de lună, mii de vasluieni își bat joc de personalul de la Ambulanță. Fără să aibă vreo urgență medicală, acești inconștienți sună la 112 și solicită o autosanitară pentru motive inventate, iar când echipajele medicale ajung la caz află că, de fapt, apelanții au avut nevoie de un taxi gratuit. Situația este valabilă și în cazul personalului de la Poliție, Pompieri și Jandarmi. În decembrie 2016, 51% din apelurile la numărul unic de urgență 112 au pus echipajele pe drumuri degeaba.

ambulanta

 

Pentru că mâine marcăm Ziua Europeană a Numărului unic de Urgență 112, ne-am gândit să prezentăm o statistică a apelurilor efectuate la numărul 112 la nivelul județului. Întrucât cifrele pe ianuarie nu au fost centralizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, am preluat situația pe luna decembrie 2016.
Astfel, dintre cele 26.724 de apeluri, doar 48,97% au fost reale, adică doar în 13.087 de cazuri în care s-a solicitat intervenția echipajelor medicale (6.488), a polițiștilor (3.036), pompierilor (1.570) și jandarmilor (524), acestea nu au fost trimise după cai verzi pe pereți. În celelalte 13.637 de situații, cei care au sunat și au spus că au nevoie de ajutor și-au bătut joc de banii, timpul și efortul echipajelor de intervenție, fiind apeluri false.
În cele mai multe cazuri, nu copiii fac aceste glume proaste pe seama autorităților, ci chiar adulții, care, chipurile, au discernământ și ar trebui să știe că, în timpul în care o ambulanță bate drumul dus-întors la un caz ce nu există, o persoană ar putea muri în așteptarea unui echipaj medical plecat pe coclauri.

 

Cazuri inventate…

„Apelurile false și cele abuzive constituie o mare problemă pentru cadrele medicale ale Serviciului de Ambulanță Vaslui. Astfel de apeluri avem aproape în fiecare zi. Spre exemplu, am fost solicitați pentru un bărbat de 87 de ani cu amputație completă de mână la circular, dar când am ajuns acolo, s-a dovedit că nu era adevărat. La fel, am fost sunați pentru o tânără de 18 ani, gravidă, care intrase în travaliu, de asemenea apel fals. Tot false au fost și solicitările primite de noi în legătură cu un adolescent de 16 ani cu o plagă înjunghiată în abdomen și care nu respira, cu un bărbat de 42 de ani căzut în stradă inconștient, cu un tânăr de 24 de ani victima unui accident rutier, cu un copil de trei ani căzut din căruță și care suferise o fractură la mână, ori cu o femeie de 36 de ani gravidă. În cazul ultimei solicitări, odată ajunși la domiciliu, am descoperit că respectiva nu era gravidă și nici măcar nu știa de apel”, ne-a declarat dr. Dan Ungureanu, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui.

Sursa:obiectivvaslui.ro

Vezi si

România extinde rețeaua de autostrăzi: 140 de kilometri inaugurați în 2024!

Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 140 de kilometri în 2024, conform datelor publicate …