miercuri, 24 aprilie , 2024

„Ploaia de stele cazatoare”

Ocazie inedită pentru pasionaţii de fenomene astronomice: pe parcursul întregii nopţi de miercuri spre joi, vor putea observa, prin telescop, curentul de meteori Perseide.

Perseidele

 

Ca la fiecare mare eveniment astronomic, Observatorul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad va organiza, în noaptea de 12/13 august, mai multe activităţi, inclusiv o sesiune de observaţii ale curentului de meteori Perseide.
Astfel, începând cu ora 20.30, publicul este invitat să ia parte la o conferinţă pe tema curenţilor meteorici. În continuare, de la ora 21.00 şi până la ora 4.00, cei care nu au somn sunt aşteptaţi la o sesiune de observaţii astronomice realizate prin instrumentele optice din dotare. Pe lângă populara ploaie de stele căzătoare, bârlădenii vor putea viziona prin telescoape şi diferite corpuri cereşti, precum planeta Saturn şi principalele stele. În acelaşi timp, se vor difuza filme documentare în sala astroclubului „Perseus”, aflată în incinta Observatorului Astronomic. Preţul unui bilet este de doi lei.

Ploaia de meteori este vizibilã din mijlocul lunii iulie, în fiecare an, atingându-si apogeul între 9 si 14 august, si depinde de localizarea în particular a fluxului. La apogeu, rata meteorilor atinge 60 si chiar mai multi pe orã. Ei pot fi urmãriti pe tot cuprinsul cerului, dar din cauza cãii orbitei Swift-Tuttle, Perseidele sunt mai ales vizibile în emisfera nordicã.

Vezi si

Aproape 60% dintre cetățeni declară că vor vota în mod sigur la alegerile din 9 iunie

Alianța PSD-PNL este creditată cu 46,6% din intențiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu …