Ploile abundente de ieri şi din noaptea de marţi spre miercuri au provocat inundaţii şi au afectat circulaţia rutieră pe artere importante. Situaţia este mai complicată în mediul rural, acolo unde drumurile nu au fost asfaltate. Este imposibil de circulat pe cele din pământ, dar nici cele pietruite nu stau strălucit pentru că şuvoaiele de apă au dislocat piatra de pe drumurile situate în pantă. În aceste condiţii, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi serviciile de voluntari pentru situaţii de urgenţă sunt în alertă.
Potrivit subprefectului Mircea Gologan, cele mai importante precipitaţii au căzut în partea de sud a judeţului: “Cantitatea de precipitaţii a fost considerabilă în unele localităţi, la Pogoneşti fiind vorba despre 80 de litri pe metrul pătrat. A plouat însă aşezat şi nu au fost inundaţii semnificative. Oricum, pentru cazurile mai deosebite sunt pregătiţi să intervină pompierii militari”.
Ceva probleme au fost pe Drumul Judeţean 244, la ieşirea din Stoişeşti spre Banca, unde trecerea era blocată. Potrivit primarului comunei Şuletea, Ciprian Tamaş, pe anumite porţiuni apa atingea 60 de centimetri înălţime.
„Este apă şi au fost aduse şi aluviuni. La faţa locului intervin cu un excavator reprezentanţii Serviciului de Voluntari, deocamdată nefiind necesară intervenţia pompierilor militari”, a declarat căpitan Petru Iftene, purtător de cuvânt al ISU Vaslui.
Mai grav este că sute de familii au rămas fără energie electrică din cauza vremii nefavorabile, iar intervenţia echipelor de electricieni de la EON se face cu dificultate.
Străzile Bârladului, din nou sub ape
După ce a plouat continuu timp de o zi şi o noapte, Bârladul s-a transformat într-o mică Veneţie, iar străzile, în canale navigabile. Cu deosebirea că aici se circulă pe jos sau cu maşina, nu cu barca, deşi mai utilă ar fi cea din urmă. Pe unele străzi, ca la fiecare ploaie mai zdravănă, canalizarea pluvială nu a făcut faţă, iar apa a ajuns până la genunchii trecătorilor. Aşa se face că mai multe curţi din cartierele de case, dar şi scări de bloc din zonele joase ale Bârladului s-au inundat şi a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru a scoate apa şi mâlul cu ajutorul motopompelor.
Cele mai afectate străzi au fost Primăverii, George Enescu, Vărăriei, Carpaţi, Hotin, Alexandru Sahia, bulevardul Republicii (zona Confecţii) şi bulevardul Epureanu.
„În urma manifestării fenomenelor meteo periculoase, militarii Detaşamentului de Pompieri Bârlad şi membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă au fost solicitaţi să intervină pentru evacuarea apei din mai multe curţi şi case inundate pe strada Grahilor. Aici sunt mereu probleme când plouă pentru că este o zonă mai joasă şi fără canalizare. La faţa locului, s-a constatat că doar curţile erau inundate şi că apa nu a intrat în case, aşa că s-a intervenit cu două motopompe şi cu cisterna de la Aquavas SA. În rest, nu au fost semnalate evenimente deosebite”, a menţionat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.
Informare de la ABA Prut-Bârlad
În cursul nopţii de marţi spre miercuri, în spaţiul hidrografic Prut-Bârlad s-au înregistrat precipitaţii însemnate, cu caracter torenţial, cele mai mari valori fiind înregistrate la Pechea, judeţul Galaţi (103,7 l/mp), Pogoneşti, judeţul Vaslui (86 l/mp), Cotnari, judeţul Iaşi (60,8 l/mp) şi Botoşani (52,8 l/mp). Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad a instituit starea de vigilenţă maximă şi monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenelor hidrometeorologice.
ABA Prut-Bârlad solicită autorităţilor locale să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii şi să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor, îndepărtând, acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţia şi plutitorii, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.
Administraţia Naţională „Apele Române” avertizează populaţia să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole – baraje mici, trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari.
Sursa:obiectivvaslui.ro